Trump bedreigt Iran in harde woorden

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Iraanse ambgenoot Hassan Rouhani  Beeld AP
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Iraanse ambgenoot Hassan RouhaniBeeld AP

De spanning tussen de Verenigde Staten en Iran loopt op, na heftige woordenwisselingen tussen de leiders van de twee landen. Vooral de Amerikaanse president Donald Trump haalde zwaar verbaal geschut tevoorschijn.

Gijs Moes

Via zijn favoriete medium Twitter raadde Trump Iran zondagavond laat aan de VS ‘nooit of te nimmer’ te bedreigen. Anders zou dat land ‘lijden onder de gevolgen zoals weinigen in de geschiedenis geleden hebben’. De hele boodschap was in hoofdletters geschreven, op sociale media een teken van woede of grote opwinding.

Trump reageerde op zijn Iraanse collega Hassan Rouhani, die eerder op de dag zei: “Amerika moet goed begrijpen dat vrede met Iran de moeder van alle vrede is en oorlog met Iran de moeder van alle oorlogen.” Het officiële Iraanse persbureau Irna noemde Trumps uitbarsting ‘een passieve reactie’. De Iraanse politieke analist Seed Leilaz meldde via het Amerikaanse persbureau AP dat hij niet onder de indruk is. “Dit is de storm voor de stilte.”

Achterban opzwepen?

Op sociale media reageerden veel Amerikanen wel geschrokken op Trumps woorden. Sommigen vroegen zich af of de president zojuist via Twitter een kernoorlog had aangekondigd. Anderen wezen erop dat hij na zijn vriendelijke woorden over de Russische president Vladimir Poetin nu van zich af wilde bijten, ook om zijn achterban op te zwepen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in het najaar.

Trump kondigde in mei van dit jaar aan dat de VS zich terugtrekken uit het nucleaire akkoord met Iran, dat zijn voorganger Barack Obama had ondertekend. In dat akkoord belooft Iran de ontwikkeling van kernwapens te staken, in ruil voor verzachting van economische sancties. De andere ondertekenaars - Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China, Duitsland en de Europese Unie - willen vasthouden aan de afspraken.

'Krachtige opstelling'

Veel experts maken een vergelijking met Trumps opstelling ten opzichte van Noord-Korea. Dat land en zijn leider Kim Jong-un kregen eerst de volle laag via Twitter en toespraken, totdat de Amerikaanse president toezegde Kim te willen ontmoeten. Sinds die ontmoeting , vorige maand in Singapore, kunnen de Noord-Koreanen op vriendelijke woorden rekenen. In dit scenario zou Trump ook aansturen op een ontmoeting met Rouhani.

Volgens anderen is zo’n toenadering onwaarschijnlijk, onder meer omdat de Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten, Israël en Saudi-Arabië, fel gekant zijn tegen Iran. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu prees gisteren Trumps ‘krachtige opstelling’.

Lees ook:

Donald Trump: een ontstellend zwakke leider

Donald Trump ziet zichzelf als een sterk leider. Daar windt hij geen doekjes om. Een imago te creëren van sterk leiderschap lijkt zelfs het voornaamste doel van zijn presidentschap te zijn, schrijft Patrick van Schie, directeur van de TeldersStichting.

Wat is het plan van Trump voor Iran?

Donald Trump weet het zeker: eerst komen de bondgenoten over de brug, dan Iran. Anderen hebben zo hun twijfels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden