Review

Trukendoos voor jongens en meisjes

Jongens die oude radio's slopen en hun bromfietsmotor op moeders keukentafel repareren. Dat is het klassieke beeld. Maar meisjes doen in de technische vakken op school tegenwoordig niet meer onder voor hun mannelijke leeftijdsgenoten. Experimenteert de vrouwelijke leerling ook buiten schooltijd al net zo hard met oude apparaten en spannende vloeistoffen?

Zo ja, dan zijn er voor haar (en natuurlijk ook voor hem) vijf nieuwe experimenteerdozen van 999 Games op de markt. Kinderen van boven de negen à tien jaar die geïnteresseerd zijn in natuur- en scheikunde, kunnen hun hart hier aan ophalen.

Zelf kristallen maken met aluin en kopersulfaat? Voor wie meer houdt van elektronische proefjes is er de kans om een vochtmelder, tijdschakelaar of alarmsysteem te bouwen. Met experimenteerdoos Hocus Pocus kun je water in wijn veranderen. Toch maar liever niet opdrinken, want of de fenolftale ineoplossing, het wijnzuur en het natriumcarbonaat je goed zullen bekomen, valt ernstig te betwijfelen.

Deze trukendoos is verder geschikt voor het maken van magische pap, onzichtbare inkt, een zelfstandig bewegend toverblikje en andere magische kunsten. Ook het toverstafje ontbreekt niet in dit combinatiepakket van natuur- en scheikundeproefjes.

Gelukkig blijven wij niet uitsluitend in raadselen gehuld. De handleiding biedt achtergrondinformatie en weetjes, bijvoorbeeld over het gebruik van chemische stoffen in het dagelijks leven (zoals bij een alcoholblaastest) en magnetische krachten van de aarde. Wie echt uitsluitend voor de stofjes gaat is beter af met Scheikunde Spelenderwijs.

Ook voor kinderen die het kleine belletjes blazen ontgroeid zijn, is er nu een uitdagendere variant. Want er is veel meer mogelijk met zeepsop. Neem nou een ketting van zeepbellen of een vierkante zeepbel. Of een bel in een bel. Of een reuzenbel.

Een Deense bellenblaaskunstenaar kwam in 1998 in het 'Guinness Book of Records' toen hij tegelijkertijd zeven personen, een hamster en een konijn in één zeepbel toverde. Maar ook de kennisgerichte blazers leren van alles. Hoe zeep de oppervlaktespanning van het water vermindert en hoe je in een zeepbel kunt prikken zonder dat deze uit elkaar spat. Maar ook dat je aan de kleuren kunt zien wanneer een zeepbel op het punt van knappen staat.

Berg de experimenteerdoos wel op buiten het bereik van grijpgrage kinderhandjes en stop tijdens de proef niet je handen in je mond. Dan heb je de ehbo-adviezen in de handleiding ook niet nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden