Canada

Trudeau stelt onderzoek in naar verkiezingsbemoeienis door China

Justin Trudeau. Beeld AP
Justin Trudeau.Beeld AP

De Canadese premier Justin Trudeau stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de bemoeienis van China met de Canadese verkiezingen van 2019 en 2021. Ook heeft hij het nationale veiligheidscomité van het parlement gevraagd onderzoek te doen naar pogingen van China de verkiezingsuitslagen te beïnvloeden.

Redactie Trouw

De Canadese krant The Globe and Mail schreef afgelopen weken op basis van gelekte informatie van de Canadese inlichtingendienst dat China heeft geprobeerd de verkiezingen te manipuleren om zo de liberale partij aan de macht te krijgen. Het land zou die partij liever gekozen zien dan de conservatieve tegenstander, omdat de liberalen openstaan voor handel met China. Er werd onder andere desinformatie verspreid op plekken waar veel Chinese immigranten wonen, aldus de krant, en kandidaten die door China waren goedgekeurd zouden contante donaties hebben ontvangen.

Trudeau stelde maandag dat de bevindingen van de onafhankelijke onderzoeker, het veiligheidscomité en de inlichtingendienst samen een scherper beeld kunnen schetsen van ‘wat er de afgelopen twee verkiezingen is gebeurd, hoe buitenlandse overheden zich daarmee hebben bemoeid, hoe Canadese veiligheidsdiensten hebben gereageerd op dreigingen over inmenging en hoe die informatie is gedeeld tussen overheidsdiensten’.

Trudeau en de Canadese veiligheidsdiensten hebben erkend dat China heeft geprobeerd zich te bemoeien met Canadese verkiezingen, maar stellen dat de uitslagen daar nooit door beïnvloed zijn. Eerder noemde Trudeau berichtgeving over buitenlandse inmenging nog ‘inaccuraat'. Toen hij in 2015 aan de macht kwam, zei hij nog de banden met China te willen aanhalen. Nadat Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada vast kwam te zitten op verdenking van bankfraude en China hierop in 2018 twee Canadeze oppakte, raakte de relatie bekoeld.

China heeft de berichten uit The Globe and Mail ontkend en zegt geen interesse te hebben in de binnenlandse politiek van Canada. De Chinese ambassade in Canada spreekt van ‘complete onzin'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden