'Truc' Schippers voor zorgwet buiten parlement om

Minister Schippers van volksgezondheid ziet af van een wet om de vrije artsenkeuze te beperken. Dat betekent dat wie kiest voor een behandeling bij een niet door de zorgverzekeraar gecontracteerde zorgaanbieder de rekening niet helemaal zelf hoeft te betalen, zoals de oorspronkelijke bedoeling was van de minister. Zij draait het in een nieuw plan dat zij in voorbereiding heeft om: wie gebruik maakt van een gecontracteerde zorgaanbieder krijgt een beloning in de vorm van een korting op het eigen risico. Voor dit plan zou geen wetswijziging nodig zijn, zodat zij dat kan regelen buiten het parlement om.

Berichtgeving van RTL Nieuws hierover werd gisteravond in Haagse kringen bevestigd. De korting op het eigen risico vormt een onderdeel van een pakket aan maatregelen als alternatief voor de zorgwet van Schippers die in december vlak voor het kerstreces in de Eerste Kamer sneuvelde. Dat was het geveolg van de tegenstem van drie PvdA-senatoren. Het leidde bijna tot een kabinetscrisis. Sindsdien werkte de minister aan een nieuw, gewijzigd wetsvoorstel om de vrije artsenkeuze te beperken. Dat gaat niet meer door.

"De minister werkt aan een pakket maatregelen dat nog niet klaar is", was het enige dat de woordvoerder van de minister gisteravond wilde zeggen.

Tot dat pakket zou ook behoren dat de budgetpolis (heel goedkoop, maar dan ook helemaal geen vrije artsenkeuze) verdwijnt en dat er scherper toezicht komt op fusies tussen zorgaanbieders, waarbij het patiëntenbelang voorop staat.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet is op het eerste gezicht niet blij met het nieuwe plan: "Het lijkt erop dat de minister via de omweg van een korting op het eigen risico toch de vrije artsenkeuze wil beperken." Zij twijfelt ook aan de financiële onderbouwing. Het alternatieve pakket van de minister moet net als haar vorige plannen 1 miljard euro opbrengen. Ellemeet: "Maar een korting op het eigen risico kost alleen maar geld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden