De Serie

'Troy' is een rechtlijnige, klassieke versie van het oude verhaal over Troje

Een klassieke versie van een oud verhaal: 'Troy. Fall of a city'. Beeld -
Een klassieke versie van een oud verhaal: 'Troy. Fall of a city'.Beeld -

De BBC-serie 'Troy. Fall of a city' vertelt over de mooie Helena en de val van Troje. Amusant, maar de serie kan niet wedijveren met 'Game of Thrones'.

Zwaarden zwaaien in het rond en veroorzaken veel bloed en ellende. Bebaarde mannen in schamele kledij vechten op het slagveld, soms stoer in een strijdwagen, soms te voet met een groot schild voor de borst dat meestal niet veel uithaalt. Speren spiezen er zo doorheen. En mooie dames wachten handenwringend achter de muren van de stad op de uitkomst van de strijd, waar ze zelf vaak de inzet van zijn.

We kijken 'Game of Thrones', zal menigeen denken. Maar nee. De eerste scènes van de BBC-serie 'Troy. Fall of a city' (inmiddels op Netflix te zien) doen weliswaar denken aan de epische geschiedenis van Westeros met zijn zeven koninkrijken, maar al snel is duidelijk dat het hier om een rechtlijnige klassieke versie gaat van het oude verhaal over de mooie Helena en de val van Troje.

Net als in de Griekse mythologie begint het allemaal met een ruzie tussen drie godinnen: Hera, Aphrodite en Athene. De godin van de twist, Eris, gaf hun een appel bedoeld voor de mooiste. Maar wie is dat? Paris, zoon van een herder, mag het bepalen en verkiest Aphrodite.

Deze Paris blijkt in werkelijkheid Alexander, de zoon van de Trojaanse koning Priamus. Hij is als kind door wolven geroofd uit de slaapkamer van het paleis en opgevoed door een herdersfamilie op het platteland. Paris zal als dank voor zijn keuze de mooiste vrouw van de wereld krijgen, belooft Aphrodite. Maar de andere twee godinnen zijn natuurlijk niet blij en daar kan alleen maar narigheid van komen, voorvoelt de kijker.

Geen topprestatie

Wie dit verhaal over het noodlot en de liefde - deels natuurlijk uit Homerus' Ilias afkomstig - graag nog eens wil horen, zal best plezier beleven aan deze achtdelige serie. Paris vertrekt naar Troje en wordt erkend en opgenomen in het gezin van Priamus. Op een soort diplomatieke missie naar Griekenland valt hij voor de zwoele Helena, de vrouw van de koning van Sparta en neemt hij haar mee naar Troje. Zij is de liefde die Aphrodite hem beloofde. Maar de wraak van de diepbeledigde Grieken is groot. De Trojaanse oorlog zou volgens de mythes tien jaar geduurd hebben en leiden tot de val van Troje.

Een degelijk amusant en best gewelddadig kostuumdrama heeft maker David Farr van het Troje-verhaal gemaakt. Toch, een echte topprestatie is het niet geworden. Het toneelspel laat te wensen over. Paris' broer Hector verwordt hier en daar tot een soort brave huisvader, en Priamus is een niet erg geloofwaardige vreemde snoeshaan van een koning. Een enkeling springt er positief uit, zoals Achilles, gespeeld door de zwarte acteur David Gyasi, die een geloofwaardige getergde vechtjas laat zien. De loensende Helena die graag bij kaarslicht met haar Paris de liefde bedrijft en uiteindelijk zelf in de diepste val trapt, overtuigt dan weer niet. Liefhebbers van dit soort drama en dan wel op topniveau, zullen moeten wachten tot het achtste en vermoedelijk laatste seizoen van Game of Thrones. Dat komt pas volgend jaar uit.

In 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden