Trouwen in India? Huur een detective

Huwelijk steeds vaker gearrangeerd via websites, maar familie wil nog altijd vooraf weten of bruidegom wel deugt

"Die man in dat blauwe overhemd gaat vreemd met die vrouw in de witte blouse", zegt Amit Sen en laat een bibberig filmpje zien op zijn iPhone. De bewegende beelden zijn van achteren gefilmd en de twee personen zijn nauwelijks te onderscheiden op de drukke Indiase straat. "Met een team van vier agenten volgen we ze al tien dagen, maar we hebben nog geen hard bewijs kunnen leveren", verzucht Amit.

Amit heeft zijn eigen detectivebureau 'Alliance One' in de miljoenenstad Mumbai. "De laatste jaren krijgen we steeds meer verzoeken voor pre-huwelijks onderzoek, nu de helft van onze klussen", vertelt Atin Dasgupta, zakenpartner van Amit.

Beide detectives zijn eind dertig, afgetraind, goed verzorgd en gekleed in spijkerbroek en shirt. Vroeger kwam een gearrangeerd huwelijk tot stand omdat twee families het eens werden. Roddelende tantes zorgden dan voor informatie over de huwelijkskandidaten. Nu worden partners steeds vaker gematcht via huwelijkssites. "Omdat ze weinig van de aanstaande bruidegom weten, willen rijke vaders dan bijvoorbeeld checken of hij wel degene is die hij beweert te zijn. Wij controleren dan zijn baan, auto, huis, universiteitsdiploma's en een eventueel strafblad", vertelt Atin.

Hoewel liefdeshuwelijken vaker voorkomen in India, is nog steeds zo'n 90 procent van de verbintenissen gearrangeerd. Veel hoogopgeleide jongeren in de stad kiezen voor daten en wisselende relaties, maar willen toch vaak de instemming van hun ouders voor hun uiteindelijke huwelijkspartner. Traditionele matchmakers bestaan nog steeds, maar populairder zijn de huwelijkssites, waar de hele familie kan surfen om de juiste partner voor hun dochter of zus te vinden.

Shaadi.com ('bruiloft' in Hindi) claimt 20 miljoen Indiase leden wereldwijd te hebben en 3.2 miljoen geslaagde koppels. Er is zelfs een realityshow van het type 'Boer zoekt vrouw'. Behalve het soort opleiding, sociale status, buitenlandervaring, bankrekening en in mindere mate de kaste, blijven sommige traditionele factoren van belang.

Als de horoscoop een mismatch is, kan een voorgenomen huwelijk alsnog afgeblazen worden. Ook bestaat er tegenwoordig een tussenvorm, een 'zelf-gearrangeerd huwelijk', waarbij een verliefd stel besluit om de procedures te volgen die horen bij een gearrangeerd huwelijk.

De agenten van Alliance One moeten creatief zijn om bepaalde informatie te achterhalen. "Soms wil een vader een DNA-onderzoek van zijn mogelijke schoonzoon om erfelijke ziektes uit te sluiten. Dan bieden we zijn hele afdeling op kantoor een gratis gezondheidscheck." Andere informatie wordt vaak verkregen via huishoudpersoneel, gebruikelijk voor middenklasse families in India. "We geven de bewaker of huishoudster wat geld en vragen dan of de betrokkene weleens laat dronken thuiskomt en of hij geregeld vriendinnetjes heeft. Of vriendjes." Soms wordt ook informatie ingewonnen over de aanstaande schoonmoeder, bij wie de schoondochter vaak moet gaan inwonen. Voor een pre-huwelijks onderzoek moet je zo'n 25.000 roepies (322 euro) neertellen en het duurt 3 tot 5 dagen.

Maar voor sommige mensen komt de detective te laat. "Een klant kwam bij ons nadat de bruidegom er met duizenden euro's vandoor was gegaan. Zogenaamd een aanbetaling voor de bruiloft", vertelt Atin. "Hij had zich voorgedaan als een rijke partij, maar pleegde ditzelfde kunstje bij verschillende vrouwen". De kans dat een potentiele huwelijkskandidaat zaken aandikt of zelfs leugens vertelt is niet ondenkbaar, "in dertig procent van de zaken vinden we iets dat niet klopt!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden