Trouw wint Loep voor LuxLeaks

Trouw-journalisten Jan Kleinnijenhuis, helemaal links en Martijn Roessingh, helemaal rechts bij de prijsuitreiking. Beeld Nina Slagmolen
Trouw-journalisten Jan Kleinnijenhuis, helemaal links en Martijn Roessingh, helemaal rechts bij de prijsuitreiking.Beeld Nina Slagmolen

Trouw heeft vrijdag de Loep, een prijs voor onderzoeksjournalistiek, in de categorie 'tekst' gewonnen voor LuxLeaks, een onderzoek naar belastingontwijking van multinationals via Luxemburg.

De Loep wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). De prijs is een eerbetoon aan het beste werk in de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek.

Aan het winnende LuxLeaks-onderzoek werkten vijf journalisten mee uit Nederland en Vlaanderen: Lars Bové van de Belgsiche krant De Tijd, Kristof Clerix van MO*magazine en drie Trouw-journalisten: Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch.

Trouw beschreef onder meer de afspraken van kledingconcern WE en een vastgoedfonds van ING. Ook maakte het een voorstel openbaar van multinational Avery Dennison, een Amerikaans miljardenbedrijf dat onder meer stickers maakt, aan de Nederlandse belastingdienst.

Sterk staaltje datajournalistiek
De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) interviewde adjunct-hoofdredacteur Martijn Roessingh eerder over het hoe en waarom van LuxLeaks:

"Het unieke aan LuxLeaks was dat er nooit zoveel media uit zoveel landen gezamenlijk actief waren. Daarnaast is het een sterk staaltje van datajournalistiek: het ontsluiten van de database, het ordenen en toegankelijk maken, het doorgronden van de database uit ruwe gegevens, een website maken waarop alle data doorzoekbaar zijn gemaakt."

Bekijk hier het LuxLeaks-dossier van Trouw.

Internationale samenwerking
Voor LuxLeaks werkten tachtig journalisten uit 26 landen samen onder de vlag van Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjouranlisten (ICIJ).
Samen hebben zij zich over 28.000 pagina's fiscale documenten gebogen over belastingontduiking. Trouw deed als enige Nederlandse krant mee.

Het ging om uitgelekte voorstellen van het internationale accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) aan de Luxemburgse belastingdienst, gedaan in opdracht van grote bedrijven. In deze rulings staat gedetailleerd beschreven hoe grote concerns belasting kunnen ontwijken, met de hulp van de gunstige belastingwetten van Luxemburg.

De LuxLeaks-onthullingen leidden wereldwijd tot ophef. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, kwam onder vuur te liggen vanwege zijn betrokkenheid als ex-premier en minister van financiën van Luxemburg. De huidige minister van financiën, Pierre Gramegna, omschreef de LuxLeaks-publicaties als 'omslagpunt' voor zijn land.

Andere winnaars
De Loep wordt naast in de categorie tekst uitgereikt in drie andere categorieën. In de categorie 'audiovisiueel' ging de prijs naar Jet Schouten en Linda Stoltenberg (Radar) voor Mandarijnennetjes als implantaat - goedkeuring implantaten is een farce.

Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) won de 'Digitale Loep', met zijn verhaal: Dit gebeurt er allemaal onder de motorkap van je smartphone.
De Aanmoedigingsprijs voor jong talent ging naar Vissen naar subsidie van Anne de Blok en Frederick Mansell (Follow the Money).

ICIJ
Het In­ter­na­ti­o­naal Con­sor­ti­um van On­der­zoeks­jour­na­lis­ten (ICIJ) is een netwerk van 185 onderzoeksjournalisten verspreid over 65 landen, die samen onderzoek doen naar diepgaande en grensoverschrijdende verhalen. In de loop der jaren zijn door het ICIJ heel wat zaken blootgelegd, waaronder tabaksmokkel door multinationals, particuliere milities en asbestdossiers.
De ICIJ kreeg afgelopen zomer de Data Journalism Award voor de LuxLeaks-onthullingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden