Trouw vergelijkt appels en peren over Citotoets

Trouw weet zowel het schooladvies als de Citotoets niet op waarde te schatten. Daags na de krantenkop waarin werd geconcludeerd dat het schooladvies 'niet zoveel voorstelt' volgde een hoofdredactioneel commentaar waarin appels met peren worden vergeleken.

Een team op een basisschool heeft acht (!) jaar gekeken naar de ontwikkeling van een kind. Daarbij hebben leerkrachten kunnen zien hoe snel een kind zich ontwikkelt, hoe assertief het is, hoe snel het bepaalde informatie oppakt en hoe het de lesstof duidt. Met de Cito-eindtoets wordt op één moment gemeten hoeveel kennis is opgedaan. Het resultaat geeft vaak een aardig beeld, maar zegt beslist niet alles. Niet voor niets zeggen we bij de AOb altijd dat de Citoscore een foto is terwijl de leraar en de school de hele film kennen.

Natuurlijk: als de onderwijsinspectie grote verschillen constateert tussen de schooladviezen, dan vraagt dat om nader onderzoek. Maar ook hier hoort een kanttekening: deze keer is het schooladvies in de steden te hoog, een paar jaar terug was die voor kinderen met een niet-westerse achtergrond te laag. En die kinderen wonen overwegend in dezelfde grote steden. Het is kennelijk maar net welke vraag je op de data loslaat.

Schooladvies is mensenwerk en dus zijn er interpretatieverschillen. Daar moeten we niet voor weglopen. De Citotoets is een welkome aanvulling. Daarnaast zou het handig zijn als gecontroleerd wordt hoe scholieren het er vanaf brengen in het voortgezet onderwijs. We kunnen er voor kiezen te kijken of scholieren die twee jaar verder zijn in lijn presteren met het schooladvies of de Citoscore. Blijkt dan dat er op bepaalde scholen structureel verkeerd wordt geadviseerd, dan is het tijd om er eens te gaan praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden