Trouw tipt voor de Gouden Kalveren

Beste Film: 'Borgman' van producent Marc van Warmerdam (59). Hè hè, eindelijk een Nederlandse film met internationale allure die geen greintje eigenheid inlevert.

Beste Regisseur: Alex van Warmerdam (61) voor 'Borgman'. Alleen al hoe hij de verrijzenis filmt uit het bed van bladeren.

Beste Scenarist: Nanouk Leopold (45) voor 'Boven is het stil'. Scheppen is schrappen.

Beste Acteur: Marwan Kenzari (30) voor 'Wolf'. Achter de trotse torso van de dolende kickbokser gaat een prachtige, zachte kracht schuil.

Beste Actrice: Hadewych Minis (36) voor 'Borgman'. Evenals Marwan Kenzari verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, en ongeëvenaard in de paniekerige, schuldbewuste, erotisch geladen rol van de Hollandse villabewoonster.

Beste Debuut: 'Die Welt', van Alex Pitstra (34), die op vernieuwende wijze feit en fictie laat versmelten door zijn vader en halfzus rollen te laten spelen in zijn gefantaseerde levensverhaal, en in een geestige, swingende beeldtaal de schrijnende werkelijkheid te belichten van de Tunesische jeugd direct na de Jasmijnrevolutie.

Beste Documentaire: 'Het Nieuwe Rijksmuseum' van Oeke Hoogendijk (52) die uit de tien jaar durende verbouwingsperikelen van het Rijksmuseum een grootse tragikomedie filtert, en na de Nipkowschijf ook een Gouden Kalf verdient, al is er concurrentie van een aantal verdraaid goede documentaristen. Belinda van de Graaf

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden