Trouw stopt met rapportcijfers voor scholen

Na 15 jaar is er veel meer openheid gekomen over schoolprestaties

Ouders en scholen hoeven niet langer uit te kijken naar de tweede zaterdag van december. Jarenlang verscheen op die dag Trouw's publicatie 'Schoolprestaties', waarin elke school in het voortgezet onderwijs een rapportcijfer kreeg. Maar een nieuwe aflevering komt er niet. Trouw stopt met Schoolprestaties.

De belangrijkste doelen zijn bereikt, legt de hoofdredactie vandaag elders in deze krant uit. Toen Trouw vijftien jaar geleden met dit project begon, was er weinig bekend over de kwaliteit van scholen. De inspectie had wel gegevens, maar weigerde die openbaar te maken. Tot Trouw opening van zaken afdwong via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Daarmee was het eerste doel bereikt, en bijna tegelijkertijd ook het tweede, het op gang brengen van een discussie over onderwijskwaliteit.

De cijfers van Trouw vielen de scholen destijds rauw op het dak, maar inmiddels wordt het belang van openbare prestatiegegevens alom erkend. "Trouw heeft ons tot transparantie gedwongen, en wij zijn de waarde daarvan gaan inzien", zegt de inspectie nu. "Trouw heeft het signaal gegeven van de noodzaak daarvan", zegt de vereniging van schoolbesturen, de VO-raad.

Maar in de loop der tijd begon het project minder nieuws op te leveren, en daarmee werd het journalistiek minder interessant, stelt de hoofdredactie nu. Bovendien zijn de gegevens die Schoolprestaties bood, en waarmee ouders de schoolkeuze voor hun kind konden onderbouwen, tegenwoordig ook elders te vinden - uitgebreider zelfs. "Daarmee is ook een derde doel bereikt en kunnen we met een gerust hart een punt zetten achter een geweldig project."

Hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers, die Trouw ondersteunde bij Schoolprestaties, is niet gelukkig met het besluit. Hij vreest dat inspectie en schoolbesturen na verloop van tijd gegevens weer zullen achterhouden, als openbaarheid niet door buitenstaanders wordt afgedwongen. Maar volgens Annette Roeters van de onderwijsinspectie zal dat niet gebeuren. "Het is inmiddels ondenkbaar dat we zonder transparantie ons werk doen."

DE VERDIEPING 4|5

Er zijn wél slechte scholen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden