Trouw mocht Ramesar op staande voet ontslaan

Beeld ANP XTRA

De hoofdredactie van Trouw had het recht verslaggever Perdiep Ramesar vorige maand op staande voet te ontslaan, oordeelt de kantonrechter in Amsterdam.

Ramesar werd ontslagen nadat Trouw ontdekte dat hij de afgelopen jaren niet te traceren bronnen opvoerde in zijn artikelen. Na het ontslag, dat door Ramesar werd aangevochten, liet de krant een uitgebreider onafhankelijk onderzoek doen.

Volgens de rechter baseerde Trouw het snelle ontslag op voldoende zorgvuldig eigen onderzoek. Via internet werd gezocht naar het bestaan van personen die de journalist in zijn verhalen opvoerde. Die werden niet gevonden. De rechter rekent het Ramesar aan dat hij daarvoor geen plausibele verklaring kan geven. Bovendien heeft hij voldoende kans gekregen zich tegenover de hoofdredactie te verdedigen.

De rechter vindt het ook van belang dat Ramesar in een gesprek op 7 november tegenover zijn directe chef en een lid van de hoofdredactie erkende dat hij bronnen heeft verzonnen. Afgelopen zaterdag verscheen het uitgebreide rapport van een externe, onafhankelijke commissie over de kwestie. Daarin werd vastgesteld dat de ex-Trouw-verslaggever de afgelopen jaren gebruik had gemaakt van 'een onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen'.

De kantonrechter kon zich in zijn oordeel niet baseren op dit onafhankelijke rapport, want dat verscheen pas na de zitting. Het eigen beperktere onderzoek van de Trouw-redactie bood echter al voldoende grond voor ontslag, blijkt nu uit het vonnis.

Wat gebeurt er met de artikelen van Perdiep Ramesar?

Trouw heeft afgelopen weekend bekend gemaakt 126 artikelen van Ramesar in te trekken. Maar dat wil niet zeggen dat ze, zoals op verschillende plaatsen de afgelopen dagen is gesuggereerd, nooit meer ergens te vinden zijn. De artikelen blijven beschikbaar voor onder meer wetenschappelijk onderzoek, omdat ze onderdeel uitmaken van de geschiedenis van de krant. Ook in het papieren krantenarchief van het Persmuseum blijven de artikelen terug te vinden. Wel zijn ze van de site afgehaald en uit openbare digitale archieven, omdat de krant voor de betrouwbaarheid van de artikelen niet langer kan instaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden