Trouw-lezers dopen EHS om in 'Nationaal Natuur Netwerk'

Alternatieve naam voor de onderling verbonden Nederlandse natuurgebieden

Marieke Schatteleijn is boswachter in het Diemerbos dat deel uitmaakt van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Maar als het aan de lezers van Trouw ligt, heet haar werkgebied binnenkort het Nationaal Natuur Netwerk (N3).

Na een oproep een alternatieve naam te bedenken voor de onderling verbonden Nederlandse natuurgebieden, reageerden lezers massaal met voorstellen. Daaruit koos de redactie drie alternatieve namen. Zo'n twaalfhonderd lezers brachten de afgelopen week hun stem uit op een van de drie varianten.

Achtergrond van de vraag aan de lezers was de vaststelling dat de natuur voor het publiek veel te technisch is geworden. De bescherming van planten en dieren wordt gedomineerd door jargon van specialisten, die spreken van 'beheerpakketten', 'gebiedscoördinatoren' en 'habitattypen'. Wil het draagvlak voor natuurbehoud blijven, dan moet de natuur weer bij de naam genoemd worden.

Nationaal Natuur Netwerk (N3) is met 47 procent door verreweg de meeste lezers verkozen tot nieuwe naam voor de EHS. De term 'Groene Schakels' kreeg 32 procent van de stemmen, en 'Het Groene Web' kon op 21 procent rekenen.

Volgens boswachter Schatteleijn van Staatsbosbeheer spreekt de nieuwe naam voor haar werkgebied veel meer tot de verbeelding dan de oude. "Bij de Ecologische Hoofd Structuur zag ik geen plaatje voor me, bij Nationaal Natuur Netwerk duidelijk wel. Ik vind deze term ook veruit de beste van de drie waaruit kon worden gekozen. Al had het wat mij betreft nóg iets spannender gekund."

Schatteleijn, die beheerder is van het tweehonderd hectare grote stadbos ten oosten van Amsterdam, zegt dat de technocratische benadering van natuur de band met het publiek geen goed heeft gedaan. "We hebben hier een prachtig stuk natuur dat een groen lint rond de stad moet vormen, met ringslangen en weidevogels, maar de mensen hebben niet meer het gevoel dat het buitengebied van hen is. Ze voelen dat ze 'op bezoek' zijn in de natuur, die volstaat met verbodsbordjes. Natuurlijk zijn er kwetsbare plekken, maar hier mogen ze van de paden. Ik verbied alleen iets als er een duidelijke reden voor is, als ik het kan uitleggen. Een verliefd stelletje buiten de paden mag wat mij betreft gewoon blijven zitten."

Volgens Schatteleijn is een nieuwe naam voor de Ecologische Hoofd Structuur alleen niet genoeg. "We zullen als beheerders nog beter moeten uitleggen waarom robuuste en aaneengeschakelde natuurgebieden zo belangrijk zijn. Ik vergelijk het aanbod van de natuur daarom vaak met dat van de stad. In een grote gemeente als Amsterdam is van alles te doen, en de grote steden die met elkaar verbonden zijn in de Randstad hebben samen een enorm aanbod. Dat is met natuur net zo."

Duurzaamheid en natuur 8|9

Meer reacties op de nieuwe naam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden