Trouw krijgt ‘Gouden Leesbril’ van Lezeres des Vaderlands

Gouden Leesbril Beeld Thinkstock

Een jaar lang telde de Lezeres des Vaderlands het aantal vrouwen in de boekenbijlages van Vlaamse en Nederlandse kranten. Niet alleen de besproken auteurs gingen onder de loep, ook het aantal recensenten. Uit de registratie van het anonieme weblog blijkt dat bij Trouw vrouwen op beide vlakken bovengemiddeld zijn vertegenwoordigd.

De Gouden Leesbril is de eretitel die Lezeres des Vaderlands uitreikte aan de krant waar vrouwen relatief het meeste schreven of werden beschreven. De tegenhanger is de Loden Leesbril die twee keer naar Vrij Nederland en één keer naar Het Parool ging. “De Gouden Leesbril gaat overtuigend naar Trouw, voor een bijlage waarin zowel wat betreft besproken auteurs als recensenten relatief veel vrouwen aan bod komen. Het diversiteitsbeleid van de krant werpt duidelijk vruchten af”, is te lezen op de site.

Van de 837 recensies die het afgelopen jaar in het katern Letter & Geest verschenen werden er 388 door een vrouw geschreven, een percentage van ongeveer 46 procent, dat ruim boven het gemiddelde van 35 procent ligt. Alleen de Vlaamse krant De Standaard wist nog hoger te scoren met bijna vijftig procent. Vrij Nederland bungelt onderaan de lijst met een percentage van net geen dertien.

Op het gebied van besproken auteurs staat Trouw bovenaan: van de 1020 besproken auteurs was bijna 38 procent een vrouwelijk. Dat komt dicht in de buurt van het gemiddelde aantal uitgegeven vrouwelijke auteurs dat op veertig procent ligt. Onderaan dit lijstje bungelt Het Parool met iets meer dan 23 procent besproken vrouwelijke auteurs.

#Lekkertellen

Onder het motto #lekkertellen hield de Lezeres de Vaderlands een jaar lang bij hoe vrouwen zijn vertegenwoordigd in de literatuur. Wekelijks registreerde ze van de boekenbijlages van kranten en tijdschriften de aantallen mannen en vrouwen en beschreef opvallende zaken op haar weblog. 

Het is onduidelijk wie de Lezeres des Vaderlands precies is, ze wenst anoniem te blijven. Op het weblog is te lezen dat ze het instituut voor zichzelf heeft opgericht en dat het een ‘roulerende erepositie’ is die wordt toegekend aan ‘vrouwen die in Nederland geacht worden de cultuur te consumeren, zonder dat er bijzonder veel interesse is naar wat ze nu precies van die cultuur denken’.

De eindstand van een jaar #lekkertellen is de laatste in de reeks. De Lezeres heeft aangekondigd dat ze er mee stopt. Niet omdat haar taak volbracht is, want een gelijke man/vrouw verhouding in de literatuur is nog ver weg. Toch is het volgens haar wel gelukt om een bewustzijnsverandering teweeg te brengen.

“Ik wilde laten zien dat gender bias structureel voorkomt in de literaire wereld. Ik wilde laten zien dat er in Nederland en Vlaanderen nog altijd een dominante cultuur is waarin er van een gelijk speelveld met een gelijke belangstelling voor uiteenlopende stemmen, nog lang geen sprake is”, aldus het weblog. “Ik heb mijn steen in de vijver gegooid en hoop dat het anderen inspireert tot initiatieven die bijdragen tot een meer inclusieve (literaire) cultuur.”

Het jaaroverzicht van een jaar #lekkertellen. Beeld Lezeres des Vaderlands
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden