Trouw-journalist wint journalistieke prijs De Loep

Ghassan Dahhan (Trouw) en Milena Holdert in de uitzending van Nieuwsuur over de financiering van Syrische strijdgroepen door Nederland.  Beeld Nieuwsuur
Ghassan Dahhan (Trouw) en Milena Holdert in de uitzending van Nieuwsuur over de financiering van Syrische strijdgroepen door Nederland.Beeld Nieuwsuur

Ghassan Dahhan (Trouw) en Milena Holdert (Nieuwsuur) hebben De Loep gewonnen voor hun berichtgeving over Nederlandse steun aan Syrische strijdgroepen.

Redactie

De Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ) kende hen de prijs toe vanwege hun vasthoudendheid en knappe omgang met moeilijke bronnen. Uit het juryrapport: ‘De jury is onder de indruk van de manier waarop dit onderzoek is aangepakt, hoe moeilijk te spreken bronnen zoals Syrische rebellenleiders gevonden worden. En van de presentatie van het resultaat. Topjournalistiek.’ Dahhan en Holdert toonden onder meer aan dat de Nederlandse hulp terecht is gekomen bij een strijdgroep die door het Nederlandse Openbaar Ministerie als ‘terroristisch’ is omschreven.

Ook onthulden ze dat geleverde zogeheten niet-dodelijke goederen (zoals pickup-trucks, communicatie-apparatuur en uniformen) door de strijdgroepen bij gevechtshandelingen zijn ingezet. De regering bleek bovendien de speciaal aangestelde expert internationaal recht niet over het hulpprogramma te hebben geraadpleegd.

Lees ook:

Hoe de Nederlandse overheid een Syrische ‘terreurbeweging’ faciliteerde

De Nederlandse regering leverde officieel voor ruim 25 miljoen euro aan niet-dodelijke hulpgoederen aan de ‘gematigde, gewapende oppositie’ in Syrië. Maar de hulp ging in het geheim ook direct naar ‘terroristen’, blijkt uit onderzoek van Trouw en Nieuwsuur.

Zo kwam verslaggever Ghassan Dahhan in contact met Syrische rebellenleiders

Verslaggever Ghassan Dahhan ontdekte samen met Nieuwsuur-journalist Milena Holdert dat de Nederlandse regering een gewapende groepering in Syrië heeft gesteund die door het Openbaar Ministerie als ‘terroristisch’ wordt beschouwd. Hoe achterhaal je waar die Nederlandse steun terechtkomt? Dahhan legt uit hoe hij te werk is gegaan.

Trouw-redacteur Ghassan Dahhan genomineerd voor De Tegel

Niet alleen De Loep nomineerde Dahhan en Holdert voor een journalistieke prijs. Het duo is ook genomineerd voor een Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden