Trouw-journalist Joop Bouma journalist van het jaar

Joop Bouma. Beeld Werry Crone
Joop Bouma.Beeld Werry Crone

Trouw-journalist Joop Bouma is samen met ‘Radar’-collega Jet Schouten verkozen tot Journalist van het Jaar. Ze danken de titel aan publicaties over slechte controle op implantaten.

Edwin Kreulen

Het is misschien wel tekenend voor Trouw en voor redacteur en ‘Journalist van het Jaar 2018’ Joop Bouma: niemand had erop geanticipeerd dat hij deze titel donderdagmiddag in de wacht zou slepen. Op de redactie in Amsterdam klonk een verrast gejuich en kort daarna sprak Bouma bij de uitreiking in Hilversum een geïmproviseerd dankwoord uit – de overwinningsspeech lag niet klaar.

“Wij waren er echt van overtuigd dat de prijs naar Paul Vugts en John van den Heuvel zou gaan”, zegt Bouma later mede namens zijn collega-prijswinaar Jet Schouten van tv-programma ‘Radar’. De twee misdaadjournalisten – van respectievelijk Het Parool en De Telegraaf – werden afgelopen jaar bedreigd. Bouma: “We konden ons voorstellen dat er een statement zou worden gemaakt. Want die bedreiging, dat is het afglijden van de democratie.” En dan was er ook nog de derde genomineerde in deze race van vakblad Villamedia: Volkskrant-journaliste Natalie Righton die het leugentje aan de kaak stelde van Halbe Zijlstra over zijn aanwezigheid op een bijeenkomst met Vladimir Poetin. “Zij kreeg voor elkaar dat de minister moest vertrekken. Die van ons zit nog”, zegt Bouma.

Joop Bouma & Jet Schouten  Beeld
Joop Bouma & Jet Schouten

Pacemakers met haperende batterijen

De ‘Implant Files’, waarvoor het duo is bekroond, bevatten scherpe kritiek op de toezichthouders in de gezondheidszorg. Schouten en Bouma laten zien hoe wereldwijd veel mensen medische implantaten in het lichaam krijgen, zonder dat de nadelen en bijwerkingen ervan goed in kaart zijn gebracht. Hun project begon toen Bouma zijn tv-collega hoorde vertellen hoe makkelijk het was een netje voor mandarijnen te laten registeren als een matje waarmee verzakkingen in de buik kunnen worden bestreden. Ze raakten in gesprek en besloten gebruik te maken van het internationale collectief van onderzoeksjournalisten waarvan Bouma lid is.

Dat zou uitgroeien tot werk van 250 journalisten uit 40 landen. In Trouw publiceerden Bouma en redacteur gezondheidszorg Marco Visser artikelen over onder meer pacemakers met haperende batterijen en schouderprotheses met scheurtjes. Minister Bruno Bruins (medische zorg) reageerde met een actieplan: meer voorlichting aan patiënten en betere controle. “Het klinkt spannend, maar het kwam allemaal neer op dagen lang lezen, zoeken en mensen bellen die niets willen zeggen. Eigenlijk heel saai. Maar je voelt dat er iets aan de hand is”, zegt Bouma.

Andere projecten

Bouma combineerde zijn verslaggeverswerk bij Trouw, waar hij in 1987 begon, eerder met onderzoeksprojecten naar onder meer de tabakslobby en de farmaceutische industrie. Jet Schouten begon acht jaar terug als onderzoeksjournalist bij Avro/Tros. Samen zijn ze de dertiende ‘journalist van het jaar’ sinds toenmalig NRC-correspondent Joris Luyendijk in 2006 als eerste de titel binnen sleepte. Bouma is de eerste Trouw-journalist in de eregalerij. “Ook mooi dat wij dat met een kleine redactie toch klaarspelen”, zegt Bouma. “Ik denk dat kranten zich met eigen onderzoeksjournalistiek nog beter kunnen profileren. Niet alleen afwachten tot de persberichten binnenkomen, maar zelf dingen uitzoeken. Media zijn in Nederland nog steeds geneigd elkaar te zien als concurrent, maar met samenwerking krijg je de beste onderzoeksjournalistiek.”

Toch was het voor de 64-jarige donderdag niet de allermooiste dag uit zijn krantenleven. “Daarbij denk ik aan de dag dat ik bij de Leeuwarder Courant werkte en telefoon kreeg dat ik snel moest komen omdat het niet goed ging met mijn zwangere vrouw. Het zou goedkomen met haar en we kregen een gezonde zoon.”

Lees ook:

Het interview met Joop Bouma over zijn onderzoek naar de Implant Files

Van de voorloper van de Panama Papers tot de tabaksindustrie. Redacteur Joop Bouma heeft in de ruim dertig jaar dat hij bij Trouw werkt onderzoek gedaannaar de meest uiteenlopende onderwerpen.

De Implant Files in het kort

Trouw publiceert deze hele week nieuws over implantaten. Wat weten we tot nu toe? De verschillende artikelen op een rij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden