Trouw-journalist Ghassan Dahhan krijgt de Tegel voor onthullingen over Nederlandse steun aan Syrische strijders

Ghassan Dahhan en Milena Holdert. Beeld Still uitzending Nieuwsuur
Ghassan Dahhan en Milena Holdert.Beeld Still uitzending Nieuwsuur

Ghassan Dahhan (Trouw) en Milena Holdert (Nieuwsuur) hebben De Tegel, de belangrijkste journalistiek prijs van Nederland, gewonnen voor hun onderzoek naar Nederlandse steun aan Syrische strijdgroepen.

Redactie

Dahhan en Holdert toonden aan dat Nederlandse hulp terechtkwam bij een strijdgroep die het Openbaar Ministerie als terroristisch omschrijft. Ook onthulden de twee journalisten dat strijdgroepen de zogeheten niet-dodelijke goederen (zoals pickup-trucks, communicatie-apparatuur en uniformen) die Nederland had geleverd, inzetten bij gevechtshandelingen, terwijl dat nadrukkelijk niet de bedoeling was van de Nederlandse regering. De regering bleek bovendien de speciaal aangestelde expert internationaal recht niet over het hulpprogramma te hebben geraadpleegd. De onthullingen van Dahhan en Holdert leest u hier terug.

Vorige maand wonnen Dahhan en Holdert ook De Loep voor hun onderzoek. De Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ) kende hun de prijs toe vanwege hun vasthoudendheid en knappe omgang met moeilijke bronnen.

De Tegel is de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland. Dahhan en Holdert wonnen in de categorie onderzoek. Een andere Tegel ging naar de Volkskrant in de categorie nieuws, voor de onthulling dat oud-minister Halbe Zijlstra, anders dan hij beweerde, nooit in de datsja van Vladimir Poetin is geweest.

Lees ook:

Hoe de Nederlandse overheid een Syrische ‘terreurbeweging’ faciliteerde

De Nederlandse regering leverde officieel voor ruim 25 miljoen euro aan niet-dodelijke hulpgoederen aan de ‘gematigde, gewapende oppositie’ in Syrië. Maar de hulp ging in het geheim ook direct naar ‘terroristen’, blijkt uit onderzoek van Trouw en Nieuwsuur.

Zo kwam verslaggever Ghassan Dahhan in contact met Syrische rebellenleiders

Verslaggever Ghassan Dahhan ontdekte samen met Nieuwsuur-journalist Milena Holdert dat de Nederlandse regering een gewapende groepering in Syrië heeft gesteund die door het Openbaar Ministerie als ‘terroristisch’ wordt beschouwd. Hoe achterhaal je waar die Nederlandse steun terechtkomt? Dahhan legt uit hoe hij te werk is gegaan.

Trouw-redacteur Ghassan Dahhan genomineerd voor De Tegel

Niet alleen De Loep nomineerde Dahhan en Holdert voor een journalistieke prijs. Het duo is ook genomineerd voor een Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden