Trouw had die avond niet meer kunnen doen

Chef avond Ruud van Heese, 's avonds verantwoordelijk voor het productieproces van de krant, was maandag best chagrijnig. Op vrijdagavond was het vanwege de aanslagen voor hem alle hens aan dek om de berichtgeving erover goed in de krant te krijgen. Hij en dienstdoende collega's waren tevreden, maar na het weekend reageerden diverse lezers en andere collega's kritisch. Waarom zijn onze lezers in de zaterdagkrant minder bedeeld met nieuws dan de andere kwaliteitskranten, werd hem gevraagd. Had hij op die late avond niet meer kunnen doen?

Het eerste ANP persalarm was om 22.01 uur, schietpartij in Parijs, meerdere doden. Om 22.13 uur volgde een tweede persalarm, explosies bij het voetbalstadion. Mondjesmaat begon nieuws binnen te druppelen. De deadline voor de voorpagina was vanwege het voetbal 22.45 uur. Van Heese besluit pagina drie 'te verbouwen', met een eerste nieuwsbericht. Dit betekende dat pagina drie opnieuw moest worden getekend, berichten ingekort en verplaatst, koppen veranderd. De drie ging om 22.38 uur naar de drukkerij.

Intussen kwam het voetbalverslag Wales-Nederland binnen en nieuws over de schorsing van de Russische atletiekbond. De voorpagina werd doorgegeven tussen 22.45 en 22.50 uur. Vlak daarvoor al had Van Heese vanwege een nieuw persalarm met de drukkerij gebeld dat hij de voorpagina later opnieuw zou gaan wijzigen. Er komt een nieuwe opening, over de aanslagen. Ook de drie moet weer over, want daar stond nog een 1-kolommer over de aanslagen. Beide pagina's werden doorgegeven om 23.19 uur, ruim een half uur na de afgesproken zaktijd van kwart voor elf. Op het moment dat de aangepaste voorpagina en pagina 3 op de drukpersen lagen, waren al 24.000 kranten gedrukt met het nieuws over de aanslag op de 3, doorgaans de kranten die het verst het land in moeten. "Ik had nog een nieuwe tussenvorm kunnen sturen, maar de dodenaantallen wijzigden steeds, prioriteit lag bij het zoveel mogelijk bereiken van onze lezers", stelt Van Heese.

De omvang van de aanslagen wordt pas na middernacht duidelijk, ver na zakken krant. De bestorming van het theater Bataclan (00.26 uur), twee terroristen gedood in het theater (00.53 uur), tientallen doden in het theater (01.07 uur) en het totaal aantal doden volgens de gemeente Parijs (ongeveer 140) om 01.34 uur. Dat haalde allemaal niet meer de krant.

Hoe deden andere kranten het? NRC Next en Het Financieele Dagblad hadden in de edities bij ons op de krant helemaal geen nieuws over de aanslagen. De Telegraaf, AD en de Volkskrant wel. We konden AD en de Volkskrant bij ons onderzoek betrekken, omdat we inzage hebben in de drukschema's van de drukkerij. De kranten vormen een onderdeel van de Nederlandse Persgroep, waartoe Trouw ook behoort. Daaruit blijkt dat de eerste edities van het AD en de Volkskrant net zoals Trouw het eerste nieuws over de aanslagen op pagina 2 of 3 hadden. Alleen hebben die kranten een voordeel ten opzichte van Trouw. Zij hebben een veel grotere oplage. Het kost twee à drie uur meer draaitijd om de hele oplage te drukken. Daardoor konden ze nieuwe tussenvormen maken en uiteindelijk het nieuws groot op de 1 en binnenin presenteren. Die edities lagen bij Trouw op tafel en daarmee werd de krant vergeleken. Niet terecht.

Wel was het beter geweest als er ook een verwijzing in de krant naar Trouw.nl had gestaan. Onze internetcollega's hebben gedurende het hele weekeinde updates verzorgd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden