Trouw-columnist Bert Keizer op longlist Socrates Wisselbeker

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Gaat de prijs voor de 'meest prikkelende en urgente' wijsgerige publicatie naar een boek dat vrijwel volledig bestaat uit tweets? Of wordt het toch de filosofische overdenking van 'Boer Zoekt Vrouw'?

De genomineerden voor de Socrates Wisselbeker-filosofieprijs vormen dit jaar een bont gezelschap. Op de vrijdag gepubliceerde longlist staan titels met een luchtige toon 'De filosofie twittercanon' (Leon Heuts en Herman de Regt) en 'Echte boer zoekt dito vrouw' (Eva-Anne Le Coultre), maar ook politieke reflecties.

De Wisselbeker, een initiatief van Filosofie Magazine, wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt tijdens de Filosofie Nacht. Die vindt dit jaar plaats op 12 april. Eerder ging de prijs naar Coen Simon, Andreas Kinneging en Denker des Vaderlands Hans Achterhuis.

Sommige politieke werken op de longlist wisten het politieke debat flink aan te wakkeren. Conservatief denker Thierry Baudet maakte met zijn pleidooi tegen de Europese Unie ('De aanval op de natiestaat') evenveel vijanden als vrienden. Door soevereiniteit op te offeren aan Brussel verliezen natiestaten volgens Baudet hun sociale cohesie. Daarmee ondermijnen ze de democratie en raakt de maatschappij ontwricht.

Ook arts en Trouw-columnist Bert Keizer behoort tot de twintig kanshebbers. Met zijn boek 'Waar blijft de ziel?' gaat hij in tegen hersenwetenschappers als Dick Swaab die menen dat ons handelen en denken vrijwel volledig wordt bepaald door ons brein. De neuroloog trekt volgens Keizer te makkelijk verregaande conclusies.

De shortlist voor de Socrates Wisselbeker wordt volgende maand bekendgemaakt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden