Trouw BoekenclubUit het leven van een hond

Trouw boekenclub: ‘Uit het leven van een hond’ zette ons aan het denken. Had u dat ook?

null Beeld Suzan Hijink
Beeld Suzan Hijink

‘Uit het leven van een hond’ bevat juwelen van zinnen. Het gaat over Henk, die met zijn zieke hond wandelt. Het zette ons aan tot het denken over de essentie van het leven. Had u dat ook?

Wat is het heerlijk om een nieuwe schrijver te ontdekken: iemand van wie je na de eerste kennismaking meteen álles wilt lezen. Met dank aan de jury van de Libris Literatuurprijs, die ‘Uit het leven van een hond’ op de shortlist zette.

De schrijver van dit kleine, fijne boekje – met 156 pagina’s haast meer een novelle dan een roman – is Sander Kollaard. Hij woont met zijn gezin in Zweden en schreef eerder twee verhalenbundels en een roman. In navolging van de Librisjury zet de Trouw Boekenclub nu zijn vierde boek ‘Uit het leven van een hond’ in het licht.

Hoofdpersoon is de 56-jarige Henk van Doorn, sinds drie jaar gescheiden, ic-verpleegkundige. Een vitaal beroep, zeker, maar in de roman is zijn werk maar bijzaak. We volgen Henk tijdens zijn vrije zaterdag, waarop hij om te beginnen wakker wordt. “Het hart klopt”, denkt hij op dat moment, “en het bloed stroomt. Goedbeschouwd is dat het verstandigste wat je erover kunt zeggen.”

Weinig avontuurlijk

Eenmaal wakker gaat Henk boodschappen doen, een oud-collega bezoeken en zijn zieke hond Schurk uitlaten (het arme dier heeft hartklachten). ’s Middags bezoekt hij het barbecuefeestje van zijn broer en aan het eind neemt deze weinig avontuurlijke dag toch nog een verrassende wending.

Aan literatuurwebsite Tzum vertelde Kollaard dat hij het boek heeft geschreven als een literaire vlog. “Ik volg Henk met mijn cameraatje op de voet, van nabij, draai om hem heen, zwenk zo nu en dan even weg om dan weer terug te keren.” Kollaard blijkt een scherp waarnemer en schetst zo een intiem portret van een gevoelige, bedachtzame man, die best weet dat hij te dik is, maar in de kaaswinkel toch zwicht voor een extra bakje kaasdip. “Zijn sportschoenen zijn al meer dan een jaar zo goed als nieuw en verraden zijn gebrek aan discipline.” Niets menselijks is Henk vreemd.

Henkerigheid

Tussen Henks alledaagse activiteiten door roept de schrijver ook existentiële vragen op: Wie is Henk eigenlijk, wat houdt hem bij elkaar? Wat is zijn kern, zijn ik? Wat bepaalt zijn ‘Henkerigheid’? Daardoor wordt ‘Uit het leven van een hond’ een diepzinnige leeservaring: de lezer gaat vanzelf ook nadenken over zijn eigen kern.

Wat ook leuk is aan Henk: hij is een hartstochtelijk lezer, met een rijk ‘leesleven’, zijn lievelingsboek is ‘Kees de jongen’ van Theo Thijssen. Staand voor de boekenkast vraagt hij zich af of al dat lezen wel goed voor hem is geweest. Of heeft hij zijn ‘Henkerigheid’ verloren door zich al te zeer in te leven in de denk- en gevoelswereld van al die personages?

Voor liefhebbers van metaforen valt er in ‘Uit het leven van een hond’ ook veel te genieten; op elke pagina staat wel een vondst. Met een onsympathieke vrouw voert Henk ‘een gesprek dat verliep als een terminale ziekte, ondraaglijk, en met een fatale afloop, namelijk Henks voornemen om nooit meer een woord met haar te wisselen’. Henk moet denken aan ‘de ziekte van Schurk die al de hele dag als een sleepnet over de bodem van zijn ziel gaat’. En als hij een dierbare oud-collega met alzheimer in het verpleeghuis bezoekt, voelt hij ‘hoe zijn verdriet optrekt, als kou’.

Maar bovenal is Kollaards roman een ode aan ‘de aloude levensadem, vitaliteit, levensdrift, amor fati, Lebensbejahung’ – want Henk van Doorn blijkt één brok levenslust.

Vragen voor de auteur

‘Uit het leven van een hond’ is het tweede boek dat we bespreken in de Trouw Boekenclub. Doet u mee? Dat kan door het boek te ­lezen en uw reactie te mailen naar boekenclub@trouw.nl. Wat spreekt u erin aan, wat niet? Welke vragen roept het boek bij u op? Over leven en sterfelijkheid, over Henk en zijn Henkerigheid, over het vertelperspectief, dat vaak bij Henk ligt, maar soms ook van hem weg zwenkt, zodat we Henk en zijn hond ineens van een afstandje bekijken? Heeft u vragen over de stijl van de auteur, bijvoorbeeld: hoe komt hij aan zijn metaforen? Of wilt u weten wat het voor hem betekent om voor de Libris Literatuurprijs genomineerd te zijn (de uitgestelde uitreiking is op 22 juni)?

Heeft u vragen voor de auteur? Mail ze vóór donderdag 7 mei, dan leggen wij ze aan Sander Kollaard voor. Het interview met hem verschijnt op woensdag 13 mei in de krant.

Wilt u wel meedoen, maar heeft u ‘Uit het leven van een hond’ al gelezen? Dan kunt u alvast beginnen aan het volgende boek: ‘Confettiregen’, de debuutroman van Splinter Chabot. Daarin maken we kennis met Wobie, een jongen die ontdekt dat hij anders is dan anderen. Hij maakt een lange worsteling door, ondanks de warmte van het beschermende gezin om hem heen. Wanneer uiteindelijk alsnog de confetti neerdaalt, is dat des te feestelijker - een ontroerend en actueel boek dat de lezer hoopvol stemt.

Lees ook:

Trouw Boekenclub: Wat vindt u van ‘Lichter dan ik’ van Dido Michielsen?

Leest u mee? Na urenlang videobellen, mailen en appen kan offline lezen een verademing zijn. Vandaag begint de Trouw Boekenclub met ‘Lichter dan ik’ van Dido Michielsen, over een Indische njai, een bijvrouw. Een liefdevolle, onthullende roman, vinden wij. Maar wat vindt u?

Dit wilden Trouw-lezers weten van schrijfster Dido Michielsen over haar boek ‘Lichter dan ik’

In Trouws Boekenclub stellen lezers vragen aan een door hen gelezen auteur. 1e aflevering: Dido Michielsen over ‘Lichter dan ik’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden