Trotse moslim, held voor allen

Sanaa Bouzeryouh (22) kickbokstrainer en accountant Almere

"Ik ben niet zo iemand die snel opkijkt naar sporthelden. Uit boksers komt vaak niet zo veel zinnigs. Dat was bij Mohammed Ali wel anders. Hij was wijs en kon de islam zo mooi en duidelijk verwoorden. Zo zei hij over de hoofddoek en korte rokjes: 'Iets waardevols, een parel bijvoorbeeld, wil je bedekken. Die bescherm je, laat je niet aan iedereen zien. En dat is nog maar een parel. Vrouwen zijn veel meer waard.'

"In zijn tijd werd hij als negroïde man nog geweigerd in restaurants en blanke kerken. Maar zijn attitude was er één van: als het je niet bevalt, rot je maar lekker op. Hier in Nederland, waar je als moslim ook moet worstelen om te zijn wie je wilt zijn, maakt dat mij standvastig. Breekt de gebedstijd aan, dan interesseert het me niet waar ik op dat moment ben. Ik wil bidden, dat moet je maar accepteren. Dat ik dichtbij mezelf blijf, heeft mij in mijn carrière bevoordeeld."

Agon Vllasaliu (36) spoedeisende-hulparts Breda

"Mijn vader bokste vroeger en vertelde altijd over de wedstrijden van Mohammed Ali, maar ook hoe Ali de wereld zag. Dat hij vanuit zijn geloof voor een tolerante samenleving predikte, waarin religies naast elkaar kunnen bestaan. Er is één God, maar er zijn wel verschillende interpretaties van die God en die mogen er allemaal zijn. Juist nu is dat ontzettend belangrijk. Nog steeds zoek ik online interviews met Ali op, ik vind zijn uitspraken erg inspirerend."

Halima Lemhour (26) HR-medewerker Tilburg

"Het is zoals Maya Angelou dichtte: 'Hij is van iedereen'. Zijn invloed kent geen taal, geen kleur, geen land. Toen president Obama vorig jaar 'grote islamitische sporthelden' prees, wist Donald Trump niet eens wie hij bedoelde. Maar nu tweette hij bij het overlijden van Mohammed Ali wel: 'Je zal gemist worden'. Ik vind het dubbel hoor, maar kijk: dan zie je dat hij tóch van iedereen is, zelfs van iemand als Trump.

"Mohammed Ali kwam op voor de zwarte gemeenschap, die te maken hadden met onrecht en ongelijkheid. Daar staat de islam ook voor. Hij weigerde te vechten in Vietnam en raakte zo zijn wereldtitel kwijt. Dat inspireert me. Ik zet me regelmatig in voor de Palestijnse zaak, en krijg dan veel haatberichten op Facebook. Al is dit iets kleins, ik hou wel zijn voorbeeld voor ogen: je moet altijd vechten voor je idealen, ook al keert de wereld zich soms tegen je."

Mohammed Baouch (37) maatschappelijk werker Leiden

"Mohammed Ali was een kampioen in de ring maar ook daarbuiten. Ik denk vaak aan hem, vooral als ik mijn werk uitoefen. Hij zwichtte niet voor weerstand, en verbond mensen met elkaar. Dat is heel knap. In mijn werk probeer ik dat ook te toen. Ik organiseer bijvoorbeeld debatten. In Leiden hebben we een bijeenkomst gehouden waarbij mensen van uiterst rechts en links met elkaar in gesprek gingen. Dat was pittig, maar bleef toch respectvol. De combinatie van kritisch en vredelievend is ook typerend voor Mohammed Ali."

Badr Youyou (43) vertaler en coach Amsterdam

"Ik keek als kind in Marokko naar de bokspartijen van Ali die op televisie herhaald werden. Zo ben ik voor het eerst met hem in aanraking gekomen. We vonden het heel bijzonder dat een zwarte Amerikaan zich had bekeerd tot de islam. In 2002 heb ik eens tot diep in de nacht filmpjes zitten kijken van hem. Zo leerde ik hem ook buiten de ring kennen. Mohammed Ali heeft laten zien dat je zeer religieus kan zijn en tegelijkertijd succesvol. Hij handelde naar zijn geloof, en verloor de menselijke kant nooit uit het oog. Dat vind ik erg hoopvol."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden