Trots ziet toekomst zonder Verdonk

Nu Rita Verdonk, partijoprichter en het gezicht van Trots op Nederland, is afgehaakt, rijst de vraag: hoe nu verder? Ferry van Wijnen, de huidige fractievoorzitter van Trots op Nederland in de gemeente Zuidplas, 'voelt wel iets' voor het partijleiderschap.

Hij viert op dit moment vakantie in Turkije. "Nu ik hier aan het zwembad lig, heb ik tijd genoeg om over mijn politieke toekomst na te denken", vertelt Van Wijnen. "Diverse mensen binnen de partij benaderen mij over de opvolging van Verdonk. Als ik officieel word gevraagd, ben ik daar waarschijnlijk wel toe bereid."

Dat zou op 19 november moeten gebeuren, wanneer Trots op Nederland een algemene ledenvergadering houdt. Dan beslissen de afdelingen over de toekomst van de partij, die alleen lokaal successen boekt, maar in de landelijke politiek nooit van de grond is gekomen.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in juni 2010 kreeg Verdonk geen enkele zetel. De partij levert wel, verspreid over het land, vijftig raadsleden in 35 gemeenten. In Alkmaar en Den Helder maakt Trots deel uit van het college van burgemeester en wethouders.

De partij staat recht overeind, zegt Van Wijnen. "Ook zonder zetels in de Tweede Kamer. Het zou zonde zijn om alles overboord te gooien." Van Wijnen geldt als een vertrouweling van Rita Verdonk. Hij was eind 2009 de eerste die namens Trots op Nederland een raadszetel wist te bemachtigen; in Zuidplas vonden de verkiezingen als gevolg van een herindeling eerder plaats dan in de rest van het land.

Van Wijnen was ook als een van de weinigen van tevoren over het afscheid van Verdonk ingelicht. Andere raadsleden vernamen dit afgelopen vrijdag via het tv-interview bij 'EenVandaag'.

De afdelingen in Brabant en Noord- en Zuid-Holland hebben inmiddels gezamenlijk laten weten dat ze 'vooralsnog' onderdeel blijven van Trots op Nederland. Raadslid Jacques Breuker in Deventer noemt een doorstart met een 'nieuw, fris gezicht' het beste scenario, iemand 'zonder erfenis uit het verleden'. "Het imago van Verdonk leverde natuurlijk zetels op, maar kostte ook stemmen."

Fractievoorzitter Joost van Puijenbroek van Trots op Nederland in Tilburg zegt dat de partij Verdonk niet per se nodig heeft. "Zij heeft Trots opgericht, maar er is een enorme groep mensen omheen gaan staan die de partij juist lokaal groot heeft gemaakt. Aan het succes in Tilburg (Trots heeft daar drie raadszetels, red.) heeft mevrouw Verdonk niets bijgedragen." Hoe het verder moet met de partij, weet Van Puijenbroek nog niet. Hij benadrukt dat opheffen niet voor de hand ligt: "Als Job Cohen vertrekt, zal niemand twijfelen aan het voortbestaan van de PvdA."

In Den Helder heeft fractieleider Sandra Dekker recentelijk 'al genoeg meegemaakt' om zich nu met de eventuele opvolging van Verdonk te bemoeien. Eerst stapte de wethouder van Trots op, daarna de toenmalige fractievoorzitter en onlangs twee raadsleden. "U begrijpt, we hebben onze handen vol aan Den Helder." De wil om door te gaan met Trots op Nederland is er, zegt Dekker. "Op landelijke partijdagen word je aangestoken met het 'Trots-virus'. Dat voelt iedereen. Zoiets mag niet verdwijnen."

Ferry van Wijnen, wellicht de opvolger van Rita Verdonk, nu nog het gezicht van Trots. © ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden