Tros wil eerst visie, dan pas fusie

Omroep hekelt kabinetsbeleid Kritiek op inperken amusementsprogramma's

De Tros twijfelt over de vrijwillige fusie met de Avro, nu er een 'visieloos beleid' wordt gevoerd door zowel het kabinet als koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Met de volgende stap in het fusieproces ¿ de plannen voorleggen aan de ondernemingsraad ¿ wordt voorlopig gewacht.

"Het kabinet bezuinigt 100 miljoen euro extra op de publieke omroep, zonder een visie op het bestel te formuleren", zegt Peter Kuipers, directeur van de Tros. "De NPO maakt vervolgens inhoudelijke keuzes, waarbij ze zeggen: nieuws, drama, kunst en cultuur horen wel tot de prioriteiten, maar amusement en human interest niet. Daarmee dreigt de Tros gezichtsbepalende programma's kwijt te raken."

De fusie tussen omroepen was een plan van het vorige kabinet. Door onder meer efficiënter te werken met acht omroepen in plaats van de huidige 21, moest 200 miljoen euro bespaard worden. Tros en Avro zijn als enige fusieomroep van plan niet alleen de omroeporganisatie samen te voegen, maar ook de vereniging. De wil om die plannen door te zetten is er nog steeds, zegt Kuipers. Maar niet onder deze voorwaarden.

De Avro begrijpt het standpunt van de Tros. De prioriteitkeuze van de Nederlandse Publieke Omroep treft die omroep harder dan de Avro zelf, die juist kunst en cultuur tot speerpunt heeft, aldus een woordvoerder. "Wij willen net als de Tros dat de publieke omroep voor iedereen blijft en amusement speelt daarin ook een belangrijke rol."

De NPO laat in een reactie weten dat binnen die genres inderdaad de zwaarste klappen vallen, maar dat niet álle amusement en human interestprogramma's verdwijnen. Dat stelt Kuipers echter niet gerust: "Vindt de NPO dat amusement alleen bedoeld is voor mensen die Paul de Leeuw of satire van de VPRO leuk vinden? Of ook voor mensen die lachen om André van Duin en 'Bananasplit'?"

De andere fusieomroepen Vara/BNN en NCRV/KRO zien op dit moment geen reden om de fusiebesprekingen te staken. De NCRV heeft wel een ander probleem: de ondernemingsraad, die de fusieplannen moet goedkeuren, is naar de rechter gestapt omdat zij vinden dat zij door de directie onvoldoende geïnformeerd zijn om een besluit te kunnen nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden