Tros en NOS werken samen in sportief entertainment

Voetballiefhebbers komen op 21 december op Nederland 2 uitgebreid aan hun trekken. Tros en NOS brengen dan in een gezamenlijke uitzending het 'Oranje van de Eeuw'.

Europees voetballer van de eeuw Johan Cruijff selecteerde 'zijn' vijftig beste spelers. Naast de voormalige nummer 14 zelf, zijn onder meer Willy Dullens, Kees Kuijs en Cor van der Hart van de partij. Ze nemen het op tegen een buitenlandse selectie van spelers die furore hebben gemaakt in Nederland, zoals Lazar Radovic en Jorgen Hendriksen.

Bij de buitenlandse toppers is overigens ook Simon Tahamata ondergebracht, wiens roots op de Molukken liggen, maar in Nederland opgroeide. Behalve het wedstrijdverslag wordt er ook een sfeerverslag van het evenement uitgezonden. In de pauze van de wedstrijd die twee keer twintig minuten duurt, brengt Ivo Niehe een speciale tv-show op het scherm. De presentator maakte portretten van illustere voetballers.

De samenwerking tussen NOS en Tros is uniek. Beide omroepen werkten nog niet eerder samen. Wel werkt de Tros al vele jaren mee om plaats te maken voor de Nos als die weer eens een wedstrijd rechtstreeks wil uitzenden.

Hoewel de sportiviteit van het evenement buiten kijf staat, is het geen topsport wat er de 21ste zal worden getoond. En dat terwijl topsport nu juist voor de NOS reden is om actief te worden. Maar omdat Johan Cruijff (ook commentator bij de Nos), bij de omroep aankwam met het idee van een uitzending, ging de nationale overstag. Hoofd Sport Martijn Lindenberg vond het wel noodzakelijk er een partner bij te zoeken vanwege het hoge gehalte 'Entertainment'. ,,Dan kom je al gauw bij de Tros uit, dat is logischer dan de EO. In Jack van Gelder hebben we natuurlijk de ideale presentator, omdat die voor beide omroepen werkt. Afgezien daarvan past een dergelijk programma ook wel in onze programmering in dit jaargetijde. Er wordt dan veel teruggeblikt.''

Tros-directeur Huib Boermans is in zijn sas over de samenwerking. ,,Meestal zit het voetbal ons in de weg. Nu niet. Bovendien vind ik het erg leuk om Faas Wilkes weer eens terug te zien. Daarnaast zit het in onze genen om mee te werken aan goede doelen.''

Daarmee doelt Boermans op de koppeling van het programma aan de werken van de Johan Cruijff Welfare Foundation. Daar gaat de opbrengst van het evenement naar toe. Om de strijkstok zo dun mogelijk te laten zijn, werken alle betrokkenen belangeloos mee.

Johan Cruijff heeft twee projecten op het oog, waar de opbrengst naartoe gaat. Het ene is in Amsterdam Zuidoost, waar de stichting Koryo een financiële injectie mag verwachten voor diens sportieve activiteiten voor kinderen van vier tot negentien jaar.

Samen met Terre des Hommes zal het andere deel van de opbrenst geïnvesteerd worden in het opzetten van het eerste Johan Cruijff Education Centre worden gebouwd in Bangolore (India) Vanuit dit centrum wil Cruijff lichamelijke oefening laten integreren in het reguliere onderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden