Update

TROS en AVRO gaan samen verder

Ed Nijpels, voorzitter TROS raad van toezicht, Willemijn Maas, algemeen directeur van de AVRO, TROS-directeur Peter Kuipers en AVRO- voorzitter Paul Smits (VLNR) vrijdag tijdens de persconferentie in Hilversum. Beeld anp
Ed Nijpels, voorzitter TROS raad van toezicht, Willemijn Maas, algemeen directeur van de AVRO, TROS-directeur Peter Kuipers en AVRO- voorzitter Paul Smits (VLNR) vrijdag tijdens de persconferentie in Hilversum.Beeld anp

De TROS en de AVRO willen fuseren. Hiermee worden de twee omroepen samen de grootste publieke ledenomroep van Nederland. Door de fusie zullen gedwongen ontslagen vallen.

De top van beide omroepen lieten vrijdag weten dat ze een intentieverklaring hebben ondertekend. Hierin staat dat ze de mogelijkheden voor een fusie samen zullen onderzoeken. De merken TROS en AVRO blijven wel bestaan in deze vergaande vorm van samenwerking.

Bezuinigingen
De fusie is een direct gevolg van het regeerakkoord waarin staat dat de omroepen 200 miljoen op jaarbasis moeten bezuinigen en dat het aantal spelers in Hilversum moet worden verminderd.

Minister Marja van Bijsterveldt (Media) liet vrijdag in een reactie weten "blij te zijn dat de AVRO en TROS elkaar als verwante omroepen hebben gevonden''. ,,Hun intentie tot fusie is absoluut een stap in de goede richting: een efficiënte en slagvaardige publieke omroep.''

In december liet de CDA-bewindsvrouw weten dat in 2016 het omroepbestel maximaal acht omroepen mag tellen. ,,Nu zijn dat er nog 21'', schetste ze destijds. ,,Als de omroepen hun krachten bundelen, kunnen we bezuinigen met behoud van kwaliteit'', hoopte ze toen al.

Zendtijd
Complicerende factor is dat de omroepen nog niet weten wat de consequenties zijn van de fusie. Zo is het onzeker hoeveel zendtijd en budget de nieuwe omroeporganisatie krijgt.

De TROS en de AVRO vinden dat ze recht hebben op meer geld dan omroepen die zelfstandig willen doorgaan. De toekomstige fusiepartners denken aan een verhouding van minimaal 3:1. ,,De condities voor fusies van publieke omroepen zijn op dit moment nog steeds onbekend, maar wel mede bepalend voor een positieve uitkomst van het fusieproces'', stellen de omroepen.

Ontslagen
Voorzitter Paul Smits van de AVRO heeft aangekondigd dat er gedwongen ontslagen zullen vallen bij de omroep.

Volgens AVRO-directeur Willemijn Maas zijn er minder mensen nodig op de afdelingen die niet direct met de programma's te maken hebben, zoals de administratie en personeelszaken.

Volgens Maas is het de bedoeling dat beide omroepen uiteindelijk één gebouw betrekken. Nu zit de AVRO nog samen met de KRO en de NCRV in het zogeheten AKN-pand in Hilversum en is de TROS gehuisvest aan de Lage Naarderweg in de mediastad.

De AVRO voerde de afgelopen tijd ook besprekingen met de VPRO. Vooral in hun kunst- en cultuurprogramma's zagen beide omroepen raakvlakken.

Vorig jaar fuseerden de NPS, Teleac en de RVU. Deze omroepen gingen samen verder onder de naam NTR.

ANP Beeld
ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden