TROS: de familiezender die leuke programma's wil brengen

PROFIEL - De publieke omroepvereniging TROS bestaat al 48 jaar. Zij is bekend van televisieprogramma's als Bananasplit, Radar, Ik vertrek, Opgelicht?! en radioprogramma's als Gouden Uren en Tros Kamerbreed.

Aanvankelijk stond TROS voor Televisie & Radio Omroep Stichting, maar de omroep koos later voor de rechtsvorm vereniging. Momenteel telt de omroepvereniging ruim 465.000 leden.

De TROS werd opgericht in 1964 door Joop Landré om de populaire programma's van TV Noordzee voort te zetten. De Reclame Exploitatie Maatschappij (REM) zond van 12 augustus tot 14 december 1964 onder de naam TV Noordzee commerciële televisie uit vanaf het REM-eiland. Dit platform lag op 9 kilometer afstand van de kust van Noordwijk, in internationale wateren. Op die manier omzeilden de makers de omroepwet: commerciële tv was in die tijd niet toegestaan.

De uitzendingen vanaf het REM-eiland kwamen tot een einde na de invoering van de anti-REM-wet. Die verbood uitzendingen van constructies gebouwd op de zeebodem. Enkele weken nadat de wet inging, confisqueerde de marine de apparatuur op het platform. Toen de TROS in 2004 het 40-jarig jubileum vierde, vonden een paar uitzendingen plaats vanaf de REM-eiland.

De nieuwe omroep paste niet in het verzuilde omroepbestel, dat al in de jaren twintig was ontstaan. De TROS ging niet uit van godsdienstige of politieke beginselen en wilde alleen de programma's uitzenden die de kijkers leuk vonden. Al snel trokken de luchtige programma's en Amerikaanse series veel publiek. Ook andere zenders zagen zich genoodzaakt meer van zulke programma's uit te zenden, wilden ze hun kijkers behouden. Dit verschijnsel werd vertrossing genoemd.

In de jaren zeventig stond de TROS als rechts bekend, maar de omroep haalde desondanks hoge kijkcijfers. Ook de radioprogramma's waren succesvol. De TROS mocht in die tijd de hele donderdag op Hilversum 3 uitzenden. Dit was een van de dagen met de meeste luisteraars.

In 1987 deed de omroep samen met Veronica en de AVRO een eerste poging als commerciële zender verder te gaan. Dit lukte echter niet. Ook de andere pogingen van publieke naar commerciële omroep te schakelen in 2004 en 2005 gingen niet door. Nu fuseert de TROS dan met de AVRO.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden