'Tropische Trump' ernstig gewond na steekpartij

De rechts-populistische Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro omstuwd door journalisten, drie dagen geleden.Beeld REUTERS

Zijn bijnaam 'Tropische Trump', dekt eigenlijk de lading niet helemaal. Jair Bolsonaro, 63-jarige Braziliaanse politicus, is weliswaar een populist die de Amerikaanse president in onbeschaamdheid naar de kroon steekt, hij is zo mogelijk nóg rechtser. Donderdag werd deze Bolsonaro bij een campagnebijeenkomst neergestoken. Hij is buiten levensgevaar, maar zijn verwondingen zijn hevig.

Politiek Brazilië kende hem als het congreslid dat in 2015 werd veroordeeld omdat hij van een vrouwelijke collega zei ‘dat ze het verkrachten niet waard was’. Nu maakt hij goede kans om de volgende president te worden.

In oktober gaat Brazilië naar de stembus. Na het gedwongen aftreden van president Dilma Rousseff wegens corruptie, staat het land er dramatisch voor. Een langdurige economische crisis houdt al jaren aan, misdaadcijfers stijgen door het dak en de werkloosheid is torenhoog. Niet verwonderlijk dat de koploper in de peilingen op dit moment iemand is die grote, revolutionaire verandering belooft. Met de slogan ‘Meer Brazilië, minder Brasilia’ belooft Bolsonaro zijn land uit het moeras te trekken.

Het patroon is bekend van zijn collega-populisten: Bolsonaro bereikt zijn kiezers via sociale media. Hij heeft vijf miljoen volgers op Facebook, 1,3 miljoen op Twitter. Daar vent hij zonder tussenkomst van journalisten zijn ideeën uit: hij scheldt er op boeven, op klaplopers en engnekken en zet ieder voor hem tegenvallend bericht weg als ‘fake news’.

Maar vergeleken bij de ideeën van Bolsonaro lijken die van Trump nog best sociaal. Van deze presidentskandidaat zou je kunnen zeggen dat hij uit het meest rechtse hout van het Braziliaanse regenwoud is gesneden.  Hij doet wat dat betreft meer denken aan de Filippijnse president Duterte. Zo zegt de oud-militair Bolsonaro terug te verlangen naar de rust en orde die zijn land kende tijdens de militaire dictatuur in de jaren zeventig. Waar de meeste mensen dat regime associëren met de martelingen en executies van honderden tegenstanders van het systeem, herinnert Bolsonaro zich vooral de lage misdaadcijfers uit die tijd. Nu Brazilië meer dan 62.000 moorden per jaar meemaakt, is dat voor velen een aantrekkelijk vergezicht.

Bolsonaro wordt weggedragen nadat hij donderdag werd neergestoken tijdens een campagnebijeenkomst. De zoon van de rechtse politicus zei op Twitter dat zijn vader verwondingen heeft opgelopen aan zijn lever, longen en darmen, en veel bloed had verloren.Beeld AP

Hij heeft er nog wel meer voor over om die veiligheid terug te krijgen. Wat hem betreft zijn mensenrechten een linkse hobby en kan de politie de vrije hand krijgen in de aanpak van misdaad. Wie hem kiest, belooft hij, kan erop rekenen dat hij de natie met strakke hand wel even op het juist spoor zal brengen.

Hij belooft burgers meteen het recht te geven om op straat wapens te dragen. Tegelijk zegt hij dat leden van de Arbeiderspartij van oud-president Rousseff moeten worden neergeschoten.

Bolsonaro zegt ook regelmatig dat hij de moraal wil terugbrengen in zijn land. Dat betekent wat hem betreft dat feministen hun mond houden en dat ‘er een einde komt aan het promoten van homoseksualiteit’.

Nu hij werd neergestoken, is de verwachting dat zijn populariteit nog verder zal stijgen. De afgelopen maanden was er meer politiek geweld in Brazilië. In maart werd een politica vermoord van de partij voor socialisme en vrijheid. Diezelfde maand werden twee campagnebussen van de voormalige president Lula da Silva beschoten. Onlangs bepaalde een rechter dat Lula niet mee mag doen met de verkiezingen.

Lees ook: Zwart Brazilië laat zich horen: 'Als we macht zoeken, mag dat niet'

Politiek is in Brazilië een witte aangelegenheid. Het Favela Front probeert daar verandering in te brengen. Een interview met oprichter Celso Athayde. 'Wij zijn met 102 miljoen mensen een land in een land.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden