Troostsoep

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Daarom een grote pan soep met veel rustgevend snijwerk
Uit een pakje:

Honig Maaltijdsoep Aardappel-preisoep

Bouillon (gistextract), aardappel 17%, groenten (prei 6,5%, ui, knolselderij), palmvet, zetmeel, aroma's (bevatten gerst), zout, glucosestroop, melkeiwit, kruiden (tijm, knoflook), specerijen (peper, foelie, laurier), voedingszuur.

Zelf toevoegen: 75 g prei, 75 g aardappel, 50 g hamblokjes.

Zeker vijfentwintig jaar geleden liepen we elkaar tegen het lijf: zij was Spaanse, studeerde cello aan het Amsterdamse conservatorium en wilde haar Nederlands verbeteren, ik had Spaans als bijvak en zocht oefenmateriaal. Al kletsend in twee talen ontstond een mooie vriendschap. In de zomervakantie ging ik mee logeren bij haar moeder in een dorpje buiten Valencia, maakten we op een rammelende opoefiets de sinaasappelboomgaarden onveilig en was het 's avonds paellafeest in de straat.

Dolgelukkig was ze toen ze na haar studie een baan vond bij een orkest in Spanje. Omdat hij toch niet mee kon, schonk ze me haar houten bureau. Bellen was duur, e-mail nog niet uitgevonden. Jarenlange trouwe briefcorrespondentie en af en toe een bezoek konden niet voorkomen dat het contact uiteindelijk toch verwaterde. Tot ze ineens voor een half jaar terug kwam naar Nederland. Het weerzien was een feest en als vanouds in twee talen. Veel te snel vertrok ze weer, om na een paar maanden stilte te vertellen dat ze geopereerd was aan een kleine hersentumor, maar dat ik me nergens zorgen over hoefde te maken. Afgelopen zomer zag ik haar weer, op een zonnig terras in Utrecht. Wat pips en dun, maar vol goede moed.

Het mocht niet zo zijn. Vlak voor oudjaar werd ze opnieuw in het ziekenhuis opgenomen, vorige week is ze overleden, krap vijftig jaar jong. Ik las het e-mailbericht en de tranen drupten op het bureau. Háár bureau, dat ik opgeknapt en wel nog altijd koester. Uit pure machteloosheid steek ik een kaarsje voor haar aan en ga soep maken. Een grote pan troostsoep, met lekker veel rustgevend snijwerk.

Adios amiga.

Zelf troostsoep maken?
Nodig voor 4 personen:

1 grote ui

250 g kruimige aardappels

2 preien (alleen wit en lichtgroen)

3 lente-uitjes of 50 g hamblokjes

250 ml slagroom

750 ml kippenbouillon (of groentebouillon)

1 laurierblad

4 takjes tijm

30 g boter

peper en zout

Snipper de ui en fruit zachtjes 5 minuten in de boter in een pan met dikke bodem. Schil de aardappels, snij in kleine blokjes en bak 2 minuten mee. Snij de prei in ringen en bak ook 2 minuten mee. Giet er de slagroom en (liefst hete) bouillon bij. Knoop laurier en tijm met een touwtje aan elkaar en doe erbij, plus zout en peper. Breng aan de kook, laat dan met deksel op de pan een kwartier zachtjes sudderen. Vis de kruiden eruit en gooi weg. Pureer en proef op zout en peper. Serveer in kommen met naar keuze ringetjes lente-ui of hamblokjes erover. Of allebei.

Tips
Wat is het nut van 'zelfgemaakte' soep uit een pakje als je er toch zelf nog kleine beetjes ingrediënten aan toe moet voegen? Wie heeft er nou 75 g prei paraat? Maak dan gewoon de hele soep zelf. Schep eventueel wat prei en aardappelblokjes eruit voor het pureren en voeg die later weer toe voor wat bite.

Kippenbouillon vind ik zelf het lekkerst. En hebben we niet allemaal een vriezer vol zelfgemaakte kipbouillonblokjes van mijn recept van een paar weken geleden?

Een mooi gekleurde soep? Snufje kurkuma erbij.

Nog meer serveersuggesties: kringeltje olijfolie, peterselie, bieslook, uitgebakken spekjes, gebakken garnalen of champignons.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden