Troostrijk levensplezier van de zieken

Adem
Regie: Hans van Nuffel met Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Marie Vinck, Anemone Valke In 5 filmtheaters

Tom leeft in een grijze wereld. Hij heeft mucoviscidose, of taaislijmziekte. Als jochie werd hij eens, slechts gekleed in jongensslip, tentoongesteld aan een zaal vol medici. Nu is hij een tiener, bevriend met agressieve jongens. De verwachting dat hij nog veel ouder wordt is laag.

Binnen tien minuten maakt de Belgisch-Nederlandse film 'Adem' duidelijk hoe het is om de eeuwige zieke te zijn: het zoveelste bezoek aan het ziekenhuis waar iedereen je kent, de sombere blikken van machteloze artsen. Regisseur Hans van Nuffel, zelf een 'muco'-patiënt, die met 'Adem' zijn eerste speelfilm maakt, drenkt dit drama in consequent grauwe tinten. De ziekenhuisgangen zijn grijs, kleren zijn grijs, zelfs een dagje naar het strand is nevelig. In een aandoenlijke scène verschijnen Toms ouders, wier andere zoon dezelfde ziekte heeft, met picknickbordjes en taart, glazen en bubbels in het ziekenhuis om een verjaardag te vieren. Ze doen uit alle macht hun best, maar het tafereel weigert kleur te krijgen.

Toch opmerkelijk dat 'Adem' geen zwaarmoedige film wordt. Van Nuffel en co-scenarist Jean-Claude van Rijckeghem, die eerder ondermeer de vermakelijke 'Aanrijding in Moscou' schreef, blijven uit de buurt van melodrama en houden de toon nuchter, soms zelfs geestig. In het ziekenhuis raakt Tom, boos en cynisch gespeeld door de jonge Stef Aerts, bevriend met een andere patient: Xavier (Wouter Hendrickx), zachtmoedig en energiek. Mooi, hoe een paar jaar leeftijdverschil tussen de twee Toms levensblik verruimt. Xavier heeft een Porsche. En een vriendin die als enige in de wijde omgeving rood draagt, en een kind wil. Ook zij is ziek, maar 'Ik ben nog niet dood'.

Warm en troostrijk, als een winterjas, zo voelt deze goed geconstrueerde film met z'n heldere dialogen, uitstekende acteurs en de lieflijke muziek van Spinvis. Hoop, levensplezier en waardigheid zijn niet het exclusieve domein van gezonde mensen, onderstrepen de makers. En ze omringen Tom met mensen die wat dat betreft lijnrecht tegenover elkaar staan. Hoe langer je kijkt hoe meer schakeringen je in het grijs ontdekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden