Troostprijs Megawati

Na de ontgoocheling over het mislopen van het presidentschap, kon Megawati Soekarnoputri gisteren alsnog opgelucht ademhalen. Met een ruime meerderheid koos het Raadgevend Volkscongres haar tot vice-president.

Ook door Jakarta ging een zucht van verlichting. De angst was groot voor een herhaling van de rellen van woensdag, waarbij zeker twee doden en tientallen gewonden vielen.

De beslissing over het vice-presidentschap liep grote vertraging op, door een vergeefse poging om zonder geheime stemming tot een akkoord te komen. Uiteindelijk werd toch hoofdelijk gestemd, en op het scorebord werd streepje na streepje duidelijk dat Megawati aan het langste eind trok. Ze had met 396 stemmen een ruime voorsprong op de enig overgebleven tegenkandidaat, Hamzah Haz van de moslimpartij PPP, die 284 stemmen kreeg.

,,Ik zal het beste wat ik heb geven aan het Indonesische volk. Aan mijn kinderen vraag ik terug aan het werk te gaan. Hier op dit podium staat jullie moeder'', zei een geëmotioneerde Megawati na haar uitverkiezing.

Na bekendmaking van de uitslag bleef het rustig in Jakarta, op feestende Mega-supporters na. Maar in Denpasar op Bali en in Medan op Sumatra, waar Megawati veel aanhangers heeft, waren er net als woensdag tot ver in de middag opstootjes.

Als vice-president naast Abdurrahman Wahid, die een zwakke gezondheid heeft en bijna blind is, kan Megawati een belangrijke rol krijgen. Ze wordt bovendien automatisch president als Wahid, ook Gus Dur genoemd, zijn termijn van vijf jaar niet afmaakt. De komende weken gaan Gus Dur en Megawati werken aan de samenstelling van een nieuw kabinet. Dat moet een regering van nationale eenheid worden, waarin 'de meest geschikte mensen met de beste kwaliteiten' zitting nemen.

De economische situatie is een van de grootste problemen voor de nieuwe leiders van Indonesië. Het land zit in de ergste crisis in dertig jaar. Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, die alle hulp hebben opgeschort vanwege corruptieschandalen, zijn bereid tot samenwerking met Gus Dur.

,,De nieuwe leiders dragen geen last met zich mee van het verleden. De oude regering gaf monopolies aan bepaalde personen. Dat leidde niet alleen tot ongelijkheid, maar ook tot economische inefficiëntie'', reageerde Joseph Stiglitz, de belangrijkste econoom van de Wereldbank. ,,De politieke onzekerheid was een belemmering voor economische groei, het vertrouwen van investeerders zal nu terugkeren'', zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden