Troostmeisjes op tournee

Jarenlang leefden de voormalige troostmeisjes in schaamte. Tijdens een tour door Europa komen zij met hun verhaal naar buiten.

Ze mogen dan wel bejaard zijn, maar hun strijdlust hebben ze niet verloren. Vandaag overhandigen drie voormalige ’troostmeisjes’ in Den Haag een petitie aan Tweede Kamerlid Hans van Baalen. Ze willen dat de Nederlandse regering hen steunt in hun jarenlange strijd tegen de Japanse overheid.

Hoewel de Japanse regering in 1993 officieel haar excuses heeft aangeboden voor het onuitwisbare leed dat vrouwen als ’troostmeisjes’ moesten ondergaan, doken in de jaren daarna nog regelmatig ontkenningen op in de media. En ook de schoolboeken reppen met geen woord over de vrouwen die gedwongen werden om zich te prostitueren in militaire bordelen.

Daar moet een eind aan komen, vindt Menen Medina-Castillo (78) uit de Filippijnen. Als dertienjarig meisje werd ze meegenomen door Japanners om in het kampement te werken. „Overdag moest ik schoonmaken en wassen en ’s avonds kwamen de soldaten langs.”

Met twee lotgenoten reist ze door Europa om haar verhaal te vertellen. Na Nederland bezoeken zij België, Duitsland en Engeland. Ze roepen de regeringen op om hun eisen over te nemen. Want de halfslachtige excuses van Japan die er nu liggen, voldoen echt niet, zegt Medina-Castillo schamper.

„We willen dat zowel de Japanse regering als het parlement officieel excuses aanbiedt. Ook moeten ze de daad bij het woord voegen door een vergoeding aan te bieden. Verder willen we dat de Japanse geschiedenisboeken een accurate weergave geven van de misdaden.”

Want de gebeurtenissen hebben hun hele leven bepaald. Won-Ok Gil (80) uit Zuid-Korea was dertien jaar toen ze door Japanners werd meegenomen om in een fabriek te werken. Maar in plaats daarvan werd ze in een kamer gezet waar ze de soldaten moest ’bedienen’. Uit schaamte durfde ze haar verhaal pas na zestig jaar voor het eerst te vertellen.

De Nederlandse Ellen van der Ploeg (84) strijdt al jaren voor de erkenning van de troostmeisjes. Haar verleden heeft ze nooit verbloemd, maar ze is in de loop der jaren wel verhard. De Japanners plukten haar als meisje van twintig uit een interneringskamp om in een bordeel te werken. „We werden echt voor de zwijnen geworpen. We waren er alleen om de soldaten tevreden te stellen.”

„We waren jonge meisjes en hadden nog nooit iets gehoord over seksualiteit. Daar werd gewoon niet over gepraat. Een oudere dame stelde ons op de hoogte van de hygiëne. Ik vraag me nog vaak af of ik niet beter had kunnen vechten. Want nu heb ik me naar de slachtbank laten leiden. Ik ging gewoon op bed liggen en liet ze hun gang gaan.”

Van den Ploeg strijdt niet alleen voor zichzelf en haar lotgenoten, maar voor alle jonge vrouwen. „Ik vecht hier al zestig jaar tegen en er is nog steeds geen leider opgestaan die er een eind aan maakt. Ook nu nog worden onschuldige meisjes misbruikt, zoals in Darfur. Dat moet een halt toegeroepen worden. Jammer dat mannen dan hun speeltje kwijtraken, maar iemand moet een standpunt innemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden