Troost zoeken in Vuelta na een mislukt seizoen

De zestigste Vuelta, die vandaag in Granada start, is een troostronde. Veel renners moeten in Spanje een seizoen met teleurstellingen alsnog goedmaken.

Met een rugnummer in de Ronde van Spanje gaat niet voor elke beroepsrenner een jongensdroom in vervulling. Zeker dit seizoen, waarin de Pro Tour voor veel startverplichtingen zorgde, zijn de meeste ploegleiders al blij dat ze negen fitte renners bereid hebben gevonden. Wie de samenstelling van de niet-Spaanse teams bekijkt, ziet bonte verzamelingen waarin de coherentie ver te zoeken lijkt. ,, Ik vrees voor veel afstappers”, zegt Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen vanuit Granada.

Voor de eerste en laatste keer maakt de Vuelta deel uit van de UCI Pro Tour, de elitecompetitie voor de twintig beste teams ter wereld. De organisatie heeft zich met de Tour en Giro tegen het plan gekeerd.

Voor de Vuelta is dat enigszins te begrijpen. Uit het startveld blijkt dat het principe van de Pro Tour - de beste renners in de beste koersen - in de praktijk niet werkt, zeker niet aan het einde van het seizoen. Liever had de organisatie wat meer Spaanse renners een kans gegeven.

De selectie van Rabo in de Vuelta is exemplarisch. Het team is een allegaartje waarvan de meeste hun prioriteit elders hadden gelegd. De ploeg telt vijf nationaliteiten en hoopt er het beste van te maken. Voor Rabobank is een ritzege belangrijker dan het klassement. Dat geldt voor de meeste ploegen. Dat de sprinters goed vertegenwoordigd zijn, heeft alles met het naderende WK op het vlakke parcours in Madrid te maken. McEwen, O'Grady en Freire ontbreken, Petacchi, Boonen en Hushovd zijn er wel. In hun spoor willen Zabel, Steels en Max van Heeswijk ook nog wat kleur geven aan hun povere seizoen.

Het lijstje met kandidaten voor het amarillo is niet indrukwekkend. Er zijn wel tien favorieten; feitelijk verdient niemand die status. Roberto Heras won vorig jaar voor de derde keer de Vuelta, maar hij was in de Tour zo zwak dat het maar de vraag is wat hij nu in eigen land kan. Hij krijgt bij Liberty Seguros steun van Joseba Beloki, na een al even ontgoochelende Tour ook al op zoek naar zijn benen van weleer.

Het tegengas moet vooral van landgenoten komen. Iban Mayo komt bij Euskaltel in de problemen als hij zijn vorstelijke salaris na zijn afgang in de Tour weer niet waarmaakt. Oud-winnaar Aitor Gonzalez, om duistere redenen uit de Tourploeg gelaten, zal naast Mayo op zoek gaan naar revanche. Het kopmanschap van Sevilla bij T-Mobile en Sastre bij CSC zijn van die uit armoede geboren keuzes. Op papier lijkt alleen Phonak serieuze buitenlandse concurrentie te bieden. De Zwitsers brengen Landis, Botero en Pereiro in stelling. Hoe groot hun motivatie is is onzeker. Gilberto Simoni (volgend jaar QuickStep) is door Lampre voor straf nog even naar de Spaanse hitte gestuurd. Bij Discovery Channel mogen de knechten Azevedo, Beltran en Rubiera voor eigen kans rijden, al is Tom Danielson hun kopman.

De nieuwe hoop van Amerika is hersteld van de knieblessure die zijn Giro vergalde.

Van Houwelingen: ,, Een troostronde, ja, maar dat wil niet zeggen dat die niet spannend kan worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden