Stripboek

Troost voor Songfestivalfans: Duncan Laurence als stripheld

Duncan Laurence won vorig jaar het Songfestival met zijn nummer 'Arcade'. Beeld ANP Kippa
Duncan Laurence won vorig jaar het Songfestival met zijn nummer 'Arcade'.Beeld ANP Kippa

Toen ‘Stripmaker des Vaderlands’ Margreet de Heer gevraagd werd als gasthoofdredacteur van het tijdschrift Stripglossy, hoefde ze niet lang na te denken over het thema: het Songfestival. Want in vrolijkheid en gekkigheid sluiten beeldverhaal en liedjesfestival perfect op elkaar aan.

Inmiddels weten we dat het feest niet doorgaat. Maar het zou jammer zijn om daarmee het werk van de tekenaars als ‘jammer, maar helaas’ terzijde te schuiven. Het aprilnummer van het magazine is de moeite waard, zeker voor Songfestivalfans die nog een beetje troost nodig hebben. In stripvorm, getekend door de gasthoofdredacteur zelf, worden allerlei feitjes opgediend. Zo komen we erachter dat de Nederlandse deelnemer, Jeangu Macrooy, een getalenteerd tekenaar is. En dat in 1975, toen Nederland het festival won met Dinge-Dong, gaststad Stockholm in hoogste staat van paraatheid was: een aanslag van de terroristische Baader-Meinhofgroep dreigde.

Poëtisch verslag

Een hoogtepunt in het magazine is de verstripping van ‘Arcade’, het lied waarmee Duncan Laurence vorig jaar het festival won in Tel Aviv. Zin voor zin tekent Floor de Goede wat hij zich voorstelt bij de songtekst. Het wordt zo een poëtisch verslag over de reis van een jongen met een letterlijk gebroken hart, door een desolaat landschap: ‘Please carry me home’. De zanger, in stripvorm geïnterviewd door schrijver Edward van de Vendel, is ermee in zijn nopjes.

Dat stripinterview is een vertelvorm die een aantal keren in het magazine wordt toegepast: zo komen we ook thuis bij Lenny Kuhr, die vertelt over haar overwinning in 1969, die ze trouwens moest delen met Engeland, Frankrijk en Spanje. Eigenlijk had ze met het lied ‘Mais non Monsieur’ willen meedoen, maar het werd ‘De Troubadour’, vertelt de getekende Kuhr.

Gasthoofdredacteur De Heer breekt – uiteraard in stripvorm – ook nog een lans voor de maatschappelijke relevantie van het Songfestival: ‘Juist in deze tijden van polarisatie en verrechtsing is het van belang dat we saamhorigheid vieren.’ Volgend jaar weer.

Stripglossy komt sinds 2016 vier keer per jaar uit, vol met werk van vele striptekenaars. Het is te koop in de kiosk of via stripglossy.nl. €8,95

Uit Stripglossy Beeld
Uit StripglossyBeeld

Lees ook:

Wie zou er gewonnen hebben in Ahoy?

Het Songfestival gaat niet door. Hoe zou de show in Rotterdam eruit gezien hebben, en wie had er kans om te winnen? Eén ding is zeker: als het festival volgend jaar in de herkansing gaat, zal het heel anders klinken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden