Troonswisseling 'prachtig feest' met 'sober karakter'

Premier Rutte tijdens de persconferentie. Beeld anp
Premier Rutte tijdens de persconferentie.Beeld anp

De troonswisseling op 30 april wordt 'een prachtig feest', maar zal gezien de financiële situatie van het land en de economische recessie een sober karakter hebben. Koningin Beatrix ziet daarom af van een nationaal geschenk. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag na een ingelaste ministerraad over de troonswisseling.

Rutte zei dat het de "nadrukkelijke wens'' van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander is dat de troonswisseling op 30 april sober en binnen de financiële grenzen van de huidige economisch moeilijke tijd wordt gevierd. "We zoeken soberheid, maar dat staat niet in de weg dat het een prachtige dag wordt'', zei Rutte.

Het kabinet besloot dinsdag tot de instelling van een Nationaal Comité Inhuldiging onder leiding van oud-D66-minister en oud-Akzo Nobel topman Hans Wijers. Het comité zal de feestelijkheden en dankbetuigingen coördineren. De troonsafstand zelf valt niet onder de verantwoordelijkheden van dit comité, net zo min als de feestelijkheden die oranjeverenigingen overal in het land willen organiseren.

Rutte gaat zelf leiding geven aan de ministeriële commissie die de troonswisseling begeleidt. De abdicatie zal op 30 april plaatsvinden in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, de inhuldiging van Willem-Alexander als koning vindt daarna plaats in de Nieuwe Kerk, eveneens op de Dam.

Ministers spraken dinsdag lovende woorden over Beatrix toen ze zich meldden voor de historische ministerraad. Ministers als Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Stef Blok (Wonen) gaven ronduit toe dat ze ontroerd waren door de speech van Beatrix maandagavond. "Ik denk dat we haar allemaal erg dankbaar mogen zijn'', zei Blok over de 33 jaar dat Beatrix staatshoofd was.

Melanie Schultz (Infrastructuur) had voor de historische ministerraad speciaal een oranje jurk aangetrokken. Jet Bussemaker (Onderwijs) sprak haar grote bewondering uit voor Beatrix. Henk Kamp (Economische Zaken) zei dat hij vooral blij is voor de koningin dat ze nu in goede gezondheid het stokje kan overdragen aan haar zoon. Die heeft volgens Kamp net als zijn moeder een "sterke persoonlijkheid'' en zal een eigen invulling geven aan het koningschap.

Overigens zal niet alleen Willem-Alexander bij zijn inhuldiging op 30 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een eed afleggen, ook de leden van de Eerste en Tweede Kamer zullen dit doen. Dat staat in de inhuldigingswet, die in 1992 is vastgesteld.

Troonopvolger Willem-Alexander zal bij zijn aantreden beloven een goed koning te zijn. Hij zal onder meer toezeggen de vrijheid en rechten van alle Nederlanders te beschermen, het grondgebied te verdedigen en te bewaren en te pogen om de welvaart in stand te houden en te bevorderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden