Troonrede: Veiligheid, vrijheid en welvaart met elkaar verbonden

Wordcloud van de Troonrede 2014 Beeld Wordle
Wordcloud van de Troonrede 2014Beeld Wordle

"Vrijheid en veiligheid zijn kwetsbaar," zei koning Willem Alexander aan het begin van de troonrede. Daarmee verwees hij naar de ramp met vlucht MH17. "Daarom is de feestelijke traditie van Prinsjesdag dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet."

Daarnaast sprak de koning over de ontwikkelingen in de wereld om ons heen en over de emoties die daardoor ontstaan in Nederland. "We zijn een internationaal georiënteerd land dat actief deel uitmaakt van de wereldgemeenschap. De maatschappelijke impact van ontwikkelingen in de wereld om ons heen wordt groter door de smartphone in de hand. De haat elders mag niet overslaan naar onze straten. Haatzaaien, dreigen met geweld en discriminatie worden niet getolereerd. Iedereen in dit land moet zich veilig voelen. Tegengaan van extremisme en intolerantie is een kerntaak van de overheid."

Trendbreuk
De koning maakte bekend dat de defensieuitgaven structureel worden verhoogd tot 100 miljoen extra per jaar. "Een trendbreuk", sprak de koning. Daarnaast komt er eenmalig extra geld beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen.

Het hoofdthema van de troonrede was toch wel de opwaartse trend van de economie en hoe deze te bestendigen. 'Een duurzame ontwikkeling van de samenleving' door een evenwichtige verdeling, gezonde woningmarkt en betaalbare zorg. "Voor veel mensen is toegang tot goede zorg hét bewijs van een gezonde samenleving. Maar de kosten groeien harder dan de economie." De koning zei dat de kosten dit jaar enigszins meevallen, maar dat er nog altijd 'kostenbewust' met de zorg moet worden omgegaan. Het beleid van de regering zal zich toespitsen op het tegengaan van verspilling en fraude.

Als per 1 januari 2015 veel zorgtaken overgaan naar de gemeenten kan daarmee de bureaucratie worden aangepakt, beter rekening worden gehouden met specifieke, individuele voorkeuren. Nieuw is de toelage voor huishoudelijke hulp. Dit in verband met de continuïteit te bevorderen en om banenverlies in thuiszorg tegen te gaan.

En het goede nieuws
Volgens de koning toont de Nederlandse economie zich veerkrachtig. "Ons land heeft voorzichtig de weg omhoog weer gevonden." Het begrotingstekort is geslonken tot 2,2 procent en daarom zijn er geen nieuwe bezuinigen nodig en is ook de lastenverzwaring voor 2015 van de baan. Ook goed nieuws voor leraren, agenten, en ander overheidspersoneel: hun inkomens kunnen weer meestijgen met de markt.

Er is dus reden tot een beetje optimisme, maar "het herstel is broos en afhankelijk van ontwikkelingen in de rest van de wereld," aldus de koning.

Werkloosheid
Het grootste punt van zorg voor de regering is nog altijd de werkloosheid, daar ligt de allerhoogste prioriteit. De regering gaat zich inspannen voor scholing en de overgang van werk naar werk. Kinderopvang blijft langer vergoed, zodat ouders langer te kans krijgen om een nieuwe baan. Ook komt er een verruiming van de mogelijkheden om tijdelijk te werken of een technische opleiding te volgen met behoud van ww, de zogenaamde 'Brug-ww'.

Op langere termijn gaat de regering zich richten op een herziening van het belastingstelsel en het stimuleren van de werkgelegenheid. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt moet de baankans gaan groeien. Ook moet het voor kleine werkgevers aantrekkelijker worden om mensen in dienst te nemen.

Het ingezette beleid voor een aantrekkelijk investeringsklimaat kan nog verder worden versterkt, door kredieten beschikbaar te stellen voor opkomende economieën. De koning sprak uit dat de regering daarbij vooral mogelijkheden voor economische groei ziet in handel, de digitale markt en de energiemarkt. Speerpunten voor de komende regeringsperiode worden energie en klimaat en georganiseerde misdaad, waaronder ook cybercrime valt.

De koning sloot af met de woorden dat in deze 'turbulente en onzekere internationale omgeving veiligheid, vrijheid en welvaart nauw met elkaar verbonden zijn'.

Koning Willem Alexander en koningin Maxima tijdens de troonrede. Beeld anp
Koning Willem Alexander en koningin Maxima tijdens de troonrede.Beeld anp
Wordcloud van de Troonrede 2013. Beeld Wordle
Wordcloud van de Troonrede 2013.Beeld Wordle
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden