Troonrede oogst fikse kritiek uit Kamer

Beeld ANP

De Koning heeft gesproken, en daar hebben politici inmiddels in groten getale op gereageerd. Minister-President Mark Rutte sprak van een 'mooie en passende Troonrede'. Daar is niet iedereen het mee eens.

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het goed dat de koning aan het begin van zijn rede nadrukkelijk zijn steun aan Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius uitsprak. "We kunnen daarnaast vaststellen dat Nederland aan het einde van deze kabinetsperiode er weer sterk voor staat. Een enorm contrast met de economische situatie van toen wij aantraden."

De minister-president benadrukt dat nog niet iedereen merkt dat het beter gaat. "Het kabinet neemt daarom ook maatregelen om de koopkracht voor met name gepensioneerden en sociale minima op peil te houden. Daarnaast investeren we in veiligheid, de verpleeghuiszorg en de lerarensalarissen."

Fractievoorzitter van de PVV Geert Wilders zei de troonrede van de koning een 'erg slecht verhaal' te vinden. "Nederland is de afgelopen jaren geconfronteerd met belastingverhoging na belastingverhoging, met enorme bezuinigingen. En nu hebben we een situatie dat er enorme overschotten zijn. Dat is geen geld van Mark Rutte, dat is geld van de mensen thuis. Ik vind dat je dat geld nu terug moet geven."

Alexander Pechtold (D66) vond het een optimistische troonrede. Hij geeft aan dat Nederland er door samenwerking beter voorstaat; een handschoen die het volgende kabinet kan oppakken. "Veel mensen hebben gevoel gehad: het wordt overal minder. Dat was nodig om financiën op orde te krijgen. Nu moeten we weer zorgen dat er geïnvesteerd wordt, en dat mensen het in hun portemonnee gaan merken."

Jesse Klaver (GroenLinks): "De koning begon krachtig met de ramp die Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius heeft getroffen. Mooi dat hij aangaf dat de mensen er daar niet alleen voor staan. Wat me wel opvalt is dat er veel aandacht was voor de toegenomen economische groei. Het kabinet erkent onvoldoende dat nog niet iedereen daarvan profiteert en vergeet voor het gemak dat dat het gevolg is van politieke keuzes. De Troonrede bevatte de opdracht aan het nieuwe kabinet om dat anders te doen en iedereen mee te laten profiteren."

Fractieleider Emile Roemer van de SP zei dat ieder stapje in goede richting omarmd moet worden. "Als er gezegd wordt dat leraren er geld bij krijgen, dan is het maar de vraag hoeveel, en of het structureel wordt. Voor volgend jaar is er een bedrag, maar leraren zeggen al dat het een schijntje is. Het is goed dat ze op 5 oktober gaan staken. Dit voelt meer meer als traditie die je in ere houdt. Iedereen wacht met smart op een nieuw kabinet."

Volgens Marianne Thieme, fractieleider van de Partij voor de Dieren, was er in de troonrede geen hoogtepunt te vinden. "Het was meer van hetzelfde. Een beetje meer economische groei, iedereen krijgt er een beetje bij. Maar geen woord over dat zieken een hoger eigen risico krijgen en orkanen vliegen ons om de oren. Het lijkt mij dat we een ander soort troonrede moeten hebben dan een laat-maar-waaientroonrede."

Volgens Kees van der Staaij van de SGP stond de Troonrede niet bol van verrassingen. "Op economische vlak kan ik er een eind in meegaan. Maar de kloof tussen één- en tweeverdieners is te groot, terwijl éénverdieners een extreme belastingdruk hebben. Daar gebeurt nog niets aan." 

Henk Krol (50PLUS) benadrukt juist dat de kloof tussen ouderen en werkenden elk jaar groter wordt, en dat het huidige kabinet niet in staat is om dit nog 'in blessuretijd' te keren. "Ik hoop dat dat het volgende kabinet wel gaat lukken."

Tunahan Kuzu (DENK) zegt de koopkrachtverdeling niet rechtvaardig te vinden. "Het is deels aan het nieuw kabinet, maar de mensen hebben het moeilijk gehad. We hebben 6,1 miljard euro te besteden, dus kijk naar de koopkrachtverdeling."

Thierry Baudet (FvD) was het niet met de koning eens. "De koning betreurt dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertrekt. Ik hoop juist dat Nederland de EU ook verlaat."

Lees meer over Prinsjesdag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden