commentaar

Troonrede mist visie en urgentie, juist tijdens de vluchtelingencrisis

null Beeld ap
Beeld ap

De Troonrede van koning Willem-Alexander bevatte geen nieuws. Andermaal werd de waarneming van een Amerikaanse journalist bevestigd dat de regering het enige schip is dat van boven lekt.

Het is maar beter aan deze praktijk toe te geven en het nieuws eerder en in samenhang vrij te geven dan krampachtig de illusie van de troon als nieuwsbron overeind te houden.

Veel ernstiger in het licht van het allesoverheersende vluchtelingenvraagstuk is dat deze Troonrede was gespeend van visie en uitdaging.

De Troonrede biedt de regering een uitgelezen kans een gevoel van urgentie uit te dragen en perspectief te schetsen. Tot nu toe was er, naast de bevangenheid de koning uit politiek vaarwater te houden, altijd het argument dat onze coalitiepolitiek het uitdragen van een heldere visie onmogelijk maakt.

Gemiste kans
Maar er zijn uren en omstandigheden die vragen om overstijgend leiderschap. Premier Rutte heeft deze kans op een perspectiefvol verhaal, waar ook senaatsvoorzitter Broekers-Knol afgelopen weekeinde op aandrong, jammer genoeg laten lopen.

Op dit moment staat de EU met de opvang van de honderdduizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika voor de grootste uitdaging sinds zes Europese landen kort na de Tweede Wereldoorlog aan het avontuur van samenwerking begonnen.

De geschiedenis heeft laten zien dat dit avontuur, of noem het als aan de overzijde van de oceaan 'een groot experiment', het oude continent in de afgelopen halve eeuw vrede, welvaart, individuele vrijheid, sociale solidariteit en recht hebben gebracht.

Verplichtingen
Deze hoogwaardige beschaving brengt verplichtingen mee jegens mensen die, van huis en haard verdreven, op drift zijn en hun hoop op Europa hebben gevestigd. Bondskanselier Merkel heeft dat goed begrepen en toont zich in haar welkomspolitiek doortastend en standvastig.

Onze koning zei dat het vluchtelingenprobleem geen afwachtende houding duldt. Dat klonk hoopvol, maar het blijven vooralsnog alleen woorden. Het kabinetsbeleid staat nog altijd in het teken van 'beperking van de instroom'.

De Nederlandse VN-gezant in Libanon, dat 1,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië bergt, sprak dit weekeinde woorden die in de Troonrede niet hadden misstaan: "Nederland kan meer en moet meer durven". Het was een sterke en indringende openingszin geweest.

Nu zette het kabinet het voorzichtige economische herstel en de lastenverlichting voor de werkende burgers voorop. Op zich mooi, maar op dit moment erg relatief.

Migranten kijken over het hek dat Hongarije heeft opgetrokken aan de grens met Servië, waar nu honderden vluchtelingen en migranten stranden. Beeld epa
Migranten kijken over het hek dat Hongarije heeft opgetrokken aan de grens met Servië, waar nu honderden vluchtelingen en migranten stranden.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden