'Troonrede eerder sober dan somber'

Verwijzing naar eerdere moeilijke periode valt goed in Kamer

Zaten er in het koffertje van Jan-Kees de Jager al weinig verrassingen door het in mei gesloten begrotingsakkoord, ook over dat andere grote Prinsjesdagthema - de toon van de Troonrede - was reeds een boekje opengedaan. De tekst zou 'somber' worden, zo lekte afgelopen weekeinde uit.

Was het gisteren echt zo somber? "Een beetje", reageert PVV-Kamerlid Richard de Mos. "Maar wel realistisch", meent collega Jack Biskop van het CDA. Dat kon ook niet anders, vindt de christen-democraat. "Je kunt niet binnen die 3-procentsnorm blijven en tegelijkertijd economische groei verwachten. In deze tijden kan zo'n Troonrede gewoon niet van begin tot eind hallelujah zijn. We geven per dag nog steeds 46 miljoen meer uit dan we binnenkrijgen, dat is echt knetterveel."

VVD-fractieleider Stef Blok vond de jaarlijkse toespraak eerder sober dan somber. "Er werd vooral benadrukt dat het een economisch moeilijke tijd is, waarvan iedereen de gevolgen voelt. Het is mooi dat er een verwijzing in zat naar een vorige moeilijke periode die Nederland heeft gehad en waar we sterker uit kunnen komen door samen de schouders eronder te zetten."

Carola Schouten (ChristenUnie) viel vooral de zakelijke toon op. En - met een knipoog - de 'herkenbare voorstellen', waar haar fractie in het voorjaar zelf aan meeschreef. PvdA-leider Diederik Samsom kreeg blijkbaar zo'n sterk déjà vu-gevoel, dat hij al luisterend naar de koningin even wegdommelde.

VVD'er Han Ten Broeke kon daar wel begrip voor opbrengen: "Ik neem hem dat zeker niet kwalijk - de man die de afgelopen weken de meeste energie had."

Al met al dus weinig politieke spanning op het Binnenhof. Alleen de SP stond gisteren weer volop in de oppositiestand. Geen wonder ook: de socialisten zitten niet in het huidige kabinet, deden niet mee aan het Lente-akkoord en spelen voorlopig geen enkele rol in de formatie. Kamerlid Harry van Bommel: "Dit is mijn veertiende Prinsjesdag en het is de minst opwekkende. Ik heb geluk dat ik een goede gast heb meegenomen, Prem Radhakishun, die gaf weer wat kleur aan de dag."

De historische beeldspraak viel ook bij CDA'er Biskop in de smaak. "Ik hou van geschiedenis, dus ik vond het erg mooi. Het taalgebruik viel me wel wat tegen. De rede was weinig bloemrijk en de koningin gebruikte vaak dezelfde woorden."

Aan de wellicht wat sombere boodschap wil het vandaag vertrekkende Kamerlid dat gebrek niet wijten. "Juist de meest verdrietige boodschappen kunnen op een heel rijke manier worden verwoord, zeker in onze taal."

Woorden koningin ook reclame voor Oranjes
Het begin van de Troonrede viel bij de meeste Kamerleden goed in de smaak. Tweehonderd jaar geleden toonde de Nederlandse samenleving veerkracht door het land op te bouwen na het bewind van Napoleon, zo doceerde koningin Beatrix. Nu is eenzelfde elan nodig om uit de crisis te komen. Een mooie vergelijking, maar ook een klopje op de eigen schouders. Tenslotte was het Willem I die in 1813 als eerste koning uit het huis Oranje-Nassau de troon besteeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden