Troon gerenoveerd

Ridderzaal klaar voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Een nieuwe koning, een nieuwe troon. Nou ja, deels. De troon in de Ridderzaal, waar koning Willem-Alexander over zeventien dagen zijn eerste troonrede uitspreekt, is door de koninklijke meubelmaker onder handen genomen. "De 'B', van Beatrix is vervangen door de lettercombinatie 'WA'", zegt Meriam Evers-Oortwijn over het embleem op de troon. Evers werkt bij Bureau Beheer Grafelijke Zalen dat is belast met de zorg voor het monument aan het Binnenhof. Evers:"Het mooie is dat de meubelmaker gebruikmaakte van de 'W' die de troon sierde toen koningin Wilhelmina haar troonredes daarop uitsprak. Die letter hadden we bewaard en de meubelmaker heeft daar heel kunstig de letter 'A' door geweven." Zo is traditie van het koningshuis ook in het meubilair terug te vinden."Het resultaat is wat architect Pierre Cuypers voor ogen stond toen hij in 1904 de eikenhouten troon ontwierp."

Op het bordes in de Ridderzaal is voor koningin Máxima, de neventroon teruggeplaatst. Daarop zaten eerder prins Bernhard en prins Claus. Visueel niet optimaal, erkent Evers. "De neventroon staat nu half voor het doek dat achter het bordes hangt." Dat wordt speciaal voor Prinsjesdag ondervangen door zijbanieren op te hangen achter het bordes. Die verdwijnen daarna weer, om bezoekers van de Ridderzaal goed zicht te gunnen op de wapenkleden van de provincies Groningen en Drenthe.

Evers gaat ervan uit dat de koninklijke zetels weer jaren mee kunnen. In 2005 waren ze al, bij de restauratie van het interieur van de Ridderzaal, opnieuw bekleed. "Cuypers had destijds gekozen voor velours uit Lyon. Die is bij de restauratie nagemaakt.". De stof is, inclusief granaatappelmotief, gereconstrueerd op een negentiende-eeuws weefgetouw, met een productie van 10 centimeter per dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden