Trompettiste verrast met zang in verfrist Tans Orkest

AMSTERDAM - Vooraanstaande Amerikaanse jazzmusici omringen zich vaak met tweederangs-musici om niet te worden overtroefd. Dat is pijnlijk, zoals Jan Cees Tans vrijdagavond ervoer in het BIM-huis. De Amsterdamse tenorsaxofonist koos voor zijn hernieuwde J.C. Tans Orchestra kopstukken uit de improvisatiemuziek, die zijn eigen niveau ver te boven gingen.

Hij maakte die keus, omdat hij de composities die hij voor zijn orkest schrijft zo adequaat mogelijk uitgevoerd wil zien. Als tenorist is Tans geen hoogvlieger; zijn solo's missen de verfijning van zijn metgezellen, maar als componist van pakkende stukken voor een middelgrote jazz-formatie weet hij te overtuigen.

Het optreden was het eerste na een paar jaar. Als J.C. Tans + Rockets en later als J.C. Tans Orchestra maakte het ensemble vanaf 1980 tot begin jaren negentig furore op de Nederlandse podia. Tot de spontaniteit veranderde in een starre formule. Van dodelijke saaiheid is in het vernieuwde orkest niets over. Op de aanwezigheid van klarinettist Ab Baars en pianist Curtis Clark na, is de bezetting grondig herzien. Han Bennink (drums) en de onvolprezen bassist Ernst Glerum vormden een niet kapot te krijgen ritmesectie. Gitarist Franky Douglas en cellist Tristan Honsinger leverden speelse bijdragen evenals de getalenteerde trompettiste (en vocaliste!) Felicity Provan en de zangeres Elise Lorraine.

Voor de pauze stonden nummers centraal, waarin de klassiek geschoolde Lorraine het opnam tegen de indrukwekkende scatzang van Provan. Na de pauze presenteerde Tans een suite over de watersnoodramp in 1953 in Zeeland. De tekst was van de wel erg toevallig ook Jan Cees geheten Duvekoton, een onbekende dichter. Hoogtepunten waren de delen 'The Weather Forecast' en 'The Lost Child'. Dit laatste stuk werd - hoe wrang - gezongen door de hoogzwangere Lorraine. In elk woord en elke stembuiging legde ze haar liefde voor het verloren kind in de tekst - en haar eigen ongeboren vrucht. Een hele prestatie. Van de aanstaande moeder, van het voltallige orkest en van de componist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden