'Tromp fileerde vlijmscherp de waan van de dag'

(Novum) - Bart Tromp onderscheidde zich ruim veertig jaar als een 'onafhankelijk en kritisch sociaaldemocraat die in zijn talloze columns en publicaties vlijmscherp de waan van de dag wist te fileren en in perspectief wist te plaatsen'. Dat zei het Amsterdamse PvdA-raadslid Willem Minderhout in reactie op het overlijden van de 62-jarige Tromp. De PvdA-ideoloog overleed woensdagavond onverwachts aan de gevolgen van een hartstilstand.

De PvdA is diep geschokt door het plotselinge overlijden van Tromp, stelt partijvoorzitter Ruud Koole. "Met Bart Tromp is een zeer betrokken en kritisch partijlid heengegaan. Als overtuigd sociaaldemocraat heeft hij veel van zijn energie aan de partij gegeven. Zijn commentaren op de gang van zaken in en buiten de partij waren steeds gezaghebbend. Bart Tromp was bovenal een aardig mens en een erudiete wetenschapper."

Het Parool stelt in een reactie: "Met het overlijden van Parool-columnist en hoogleraar Bart Tromp verliezen we een originele en onafhankelijke geest met sterke opvattingen, en een criticaster die er lol in had vriend en vijand op hun dwalingen te wijzen." Tromp was 27 jaar columnist voor het dagblad, waarin hij regelmatig publiceerde over de interne partijdemocratie van de PvdA.

Sinds september 2001 schreef Tromp ook in Elsevier columns over buitenlands beleid. Hoofdredacteur Arendo Joustra benadrukt dat hij niet de meest geliefde columnist was van Elsevier. "Hij verkondigde meningen die soms regelrecht ingingen tegen die van de lezers. Maar al kon je zijn mening verwerpen, zijn argumenten waren lastiger om terzijde te schuiven." Joustra stelt dat Tromp veel te vroeg is overleden. "Eén troost, hij is het herlezen meer dan waard."

Bart Tromp was socioloog en politicoloog. Hij werkte voor het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael en was bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Ook doceerde hij politieke wetenschappen aan de Universiteit van Leiden. In 2001 deed hij een gooi naar het voorzitterschap van de PvdA, maar trok zich later terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden