Trok de gemeente Enschede stichting Buurtzorg voor?

Thuiszorg | Na het faillissement van TSN nam Buurzorg veel werk over. Lokale aanbieders voelen zich achtergesteld.

Heeft de gemeente Enschede de stichting Buurtzorg Nederland voorgetrokken toen ze eerder dit jaar een oplossing zocht voor het faillissement van TSN Thuiszorg? Daarover doet de rechtbank Overijssel vandaag uitspraak. De zaak was aangespannen door Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en twee lokale zorgaanbieders die zich achtergesteld voelden.

Door het faillissement van TSN - actief in 180 gemeenten - dreigden eerder dit jaar zo'n tienduizend medewerkers hun baan kwijt te raken en 40.000 cliënten hun vaste zorgverlener te verliezen. Inmiddels ontvangen alle cliënten zorg van een andere aanbieder en hebben twee op de drie medewerkers een nieuwe baan. Verdeeld over 21 grote gemeenten nam Buurtzorg een derde deel voor zijn rekening.

Branchevereniging BTN en Solace en BiOns, twee lokale aanbieders, stapten hierop naar de rechter. Volgens hen is de overname in strijd met de aanbestedingsregels van de gemeente, waarin staat dat alleen bestaande aanbieders de zorg bij een faillissement mogen overnemen. De nieuwe stichting Familiehulp, die Buurtzorg speciaal oprichtte, bestond tijdens het faillissement van TSN niet eens, schamperden ze tijdens de zitting op 19 mei. In de 13 andere Twentse gemeenten, die samen optrekken bij het inkopen van huishoudelijke hulp, is het volgens hen wél reglementair gegaan. Hier werd de zorg overgenomen door aanbieders die er al actief waren, waaronder Solace en BiOns, die net als Buurtzorg in kleine, zelfsturende teams zeggen te werken.

Als de klagers vandaag in het gelijk worden gesteld, kan dat grote gevolgen hebben voor het overnemen van TSN-medewerkers door Buurtzorg in al die andere gemeenten. Tijdens de zitting op 19 mei zei Ronald Blom, de advocaat van Buurtzorg, dat Familiehulp bij zo'n uitspraak failliet zou gaan en dat de oud-TSN-medewerkers dan alsnog op straat komen te staan. Michiel Daniël, een curator bij TSN, waarschuwde voor 'chaos en onrust'.

Enschede wees erop dat Europese regels voor aanbestedingen uitzonderingen bieden bij een faillissement, bijvoorbeeld wanneer de nieuwe partij het oude contract in zijn geheel overneemt. De gemeente vindt daarom niet dat zij de regels overtreedt.

De klagers zijn het daar mee oneens, onder meer omdat Familiehulp subsidie zou zijn toegezegd door de gemeente. Deze eenmalige 'transitiesubsidie' was, naast een minimumuurtarief van 21 euro, één van de eisen die Buurtzorg aan in totaal 135 gemeenten had gesteld. Van de 21 gemeenten die toehapten, hebben sommige gemeenten deze eenmalige subsidie betaald. Enschede weigerde dat en besloot -net als Amersfoort - een algemene subsidie in het leven te roepen, waar andere aanbieders óók gebruik van kunnen maken. Doordat alle aanbieders van die subsidie gebruik kunnen maken, is volgens de gemeente het oude contract met TSN niet aangepast, waardoor er volgens haar dus ook niet opnieuw aanbesteed had hoeven worden.

De gemeente liet weten alle aanbieders begin april uitgenodigd te hebben om hen over de nieuwe, algemene subsidieregeling bij te praten. Maar de klagers noemden dat 'voor de bühne'. Volgens hen is het 'evident' dat de bijdrage alleen beschikbaar is gesteld om Familiehulp te ondersteunen.

Toen Trees Zwienenberg, directeur van Solace, zich vorige maand tijdens een bijeenkomst hierover liet informeren, werd ze in haar vermoeden bevestigd, zegt ze. "Hoewel Buurtzorg was uitgenodigd, waren ze daar niet bij. 'Die weten alles al', zei een ambtenaar."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden