'Trofeejagers uit VS mogen in Nederland ganzen schieten'

Jachttrofee in een Nederlands weiland. Beeld getducks.com
Jachttrofee in een Nederlands weiland.Beeld getducks.com

Jachtreizen naar Nederland organiseren om hier ganzen te schieten is niet illegaal. Gastjagers mogen volgens de Flora- en faunawet een jager in Nederland helpen bij zijn inzet in het veld.

Redactie

De provincie Gelderland startte een onderzoek naar de juridische houdbaarheid van jachtreizen nadat er vorige maand ophef ontstond omdat het het Amerikaanse bedrijf GetDucks.com ermee adverteerde. En inderdaad: Amerikaanse trofeejagers mogen naar Nederland komen om hier te schieten op ganzen.

Verbod is niet mogelijk
Diverse partijen vroegen zowel in de Tweede Kamer als bij provincies om opheldering over en liefst een onmiddellijk verbod op deze zogenoemde trofeejacht, maar dat blijkt dus niet mogelijk. Een jager mag gasten meenemen en is daar verantwoordelijk voor. De zogenoemde faunabeheereenheden (de provinciale jagers) houden geen registratie bij van gastjagers.

Het Amerikaanse reisbureau biedt vijfdaagse reizen in heel Nederland aan. Voor ruim 4000 euro mag een trofeejager mee op ganzenjacht. Op de site van het reisbureau staan foto's van Amerikanen in een Hollands veld met tientallen doodgeschoten vogels aan hun voeten.

In een artikel op GetGucks.com is te lezen dat er in Nederland op ganzen wordt gejaagd om de gewassen te beschermen en de veiligheid van luchthaven Schiphol te garanderen. Maar ook dat de jacht in ons land controversieel en dat er een politieke worsteling gaande is tussen de 'emotionele tegenstanders van de jacht, in de parlement vertegenwoordigd door de dierenrechtenpartij, en het praktische belang van het beschermen van economische belangen'.

Het is niet bekend of zulke reizen ook worden georganiseerd voor de jacht op grofwild zoals herten en zwijnen, zegt Gelderland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden