Troeteleik moet geveld worden

Bekende boom | Jarenlang hield de oude eik in de middenberm van de A58 in Brabant stand. Nu wordt hij gekapt voor wegverbreding.

De bekendste boom van Brabant, de zomereik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout, zal rond 2020 worden gekapt. Hij overleefde eind jaren tachtig de aanleg van de snelweg ten zuiden van Breda. Maar nu de middenberm moet wijken voor extra rijbanen lijkt het lot van de 165 jaar oude 'troeteleik' alsnog bezegeld.

De Bomenstichting kondigde gisteren meteen verzet aan, net als dertig jaar geleden. "Toen bleef de boom gespaard door maatschappelijke protesten. Dat moet nu ook lukken", zegt regiocoördinator Jeroen van Bergeijk. Op een Facebook-pagina van Omroep Brabant kreeg hij binnen een halve dag bijval van zo'n 15.000 mensen.

Rijkswaterstaat houdt rekening met meer protest, toch ziet de wegbeheerder geen andere oplossing dan de boom te vellen. "Althans, daar hebben wij geen extra geld voor over", zegt woordvoerster Suzanne Maas. Er ligt 450 miljoen euro klaar om de A58, tussen knooppunt Galder en Eindhoven, in beide rijrichtingen uit te breiden van twee naar drie rijstroken.

Bij Ulvenhout moet de middenberm sneuvelen, anders zou de verbrede weg niet passen tussen de pijlers van een nabijgelegen viaduct. "Aanpassing daarvan kost 3,5 miljoen euro extra", aldus Maas. "Wij hechten waarde aan de boom, maar onze belangrijkste zorg is de doorstroming van het verkeer. De nood is hoog.''

Elke werkdag rijden 91.000 automobilisten langs de zomereik, die ooit een stille laan op Landgoed Anneville aankleedde. Zijn bast oogt zo zwart als de longen van een kettingroker, toch is de boom nog kerngezond, dankzij een speciaal aangelegd bewateringsysteem. In opdracht van Rijkswaterstaat onderzocht een bomendoker daarom of de eik wellicht kan worden verplaatst. Conclusie: zo'n operatie heeft vanwege zijn wijd verspreide wortels weinig kans van slagen.

Veel streekbewoners koesteren warme herinneringen aan de boom. Jannekee van Herreveld ging in 2005 's nachts samen met haar vriend naar de eik. "Hij ging op zijn knieën en heeft me daar bij die boom ten huwelijk gevraagd", vertelde ze aan de makers van The Anneville Incident. Dat was een expositie in de laatste Dutch Design Week, geheel gewijd aan de bijzondere boom. Bezoekers kregen eikeltjes mee, om nazaten te planten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden