Troepen uit N-Ierland/Londen krimpt leger in bij 'verbeterde situatie'

BELFAST (Reuters, AFP) - De Britse regering gaat haar troepenmacht in Noord-Ierland verminderen. De komende weken worden twee bataljons, in totaal zo'n vierhonderd militairen, teruggetrokken.

Ronnie Flanagan, het hoofd van de Noord-Ierse politiemacht Royal Ulster Constabulary, zei gisteren dat de “verbeterde veiligheidssituatie” deze troepenreductie mogelijk maakt.

De militairen keren terug naar hun kazernes in Engeland en Schotland. Zij waren begin juli naar Noord-Ierland gestuurd toen de spanningen opliepen omdat protestantse unionisten zich keerden tegen een verbod om in Drumcree, bij Portadown, hun traditionele Oranjemars te houden door het katholieke gedeelte van de stad, richting de kerk van Drumcree.

Flanagan kondigde ook het einde aan van de gezamenlijke patrouilleacties van politie en leger in Londonderry. Tien dagen geleden staakte het Britse leger al de gezamenlijke surveillance van leger en RUC in Belfast. De twee terug te trekken bataljons blijven overigens onder bevel van de legercommandant van de provincie en kunnen op elk gewenst moment weer teruggevlogen worden.

Na de komende terugtrekking van de bataljons telt de Britse legermacht in Noord-Ierland nog een kleine zestienduizend man, het laagste aantal sinds de terreurbeweging Ira, het verboden Ierse republikeinse leger, in juli vorig jaar een bestand afkondigde. Toen begin jaren zeventig The Troubles, de sectarische strijd tussen katholieken en protestanten en de terreuracties van het Ira in de Britse provincie op hun hoogtepunt waren, lagen er ruim dertigduizend militairen gestationeerd.

De politieke vleugel van het Ira, Sinn Fein, ondertekende in april vorig jaar het Goede Vrijdag-vredesakkoord voor Noord-Ierland, samen met polititici van de grootste Iers-nationalistische partij, de SDLP, en de meeste pro-Britse unionistische partijen. Sindsdien hebben vrijwel alle republikeinse en loyalistiche terreurbewegingen een bestand in acht genomen. Alleen de Continuity Ira, een extremistische splintergroep die zich fel verzet tegen het vredesakkoord, vormt nog een bedreiging voor vrede en veiligheid in Noord-Ierland.

Het vredesakkoord, dat een streep moet zetten onder dertig jaar geweld waarbij meer dan 3600 doden zijn gevallen, belooft blijvende Britse soevereiniteit over de provincie zolang een meerderheid van de Noord-Ierse bevolking dat wil. Tegelijkertijd voorziet het in nauwere banden met de Ierse republiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden