Tripoli sluit bescheiden Jalil in de armen

Libiërs hebben veel vertrouwen in verzoenende voorzitter Overgangsraad

Wahad Garb hoeft niet lang te na te denken over wat hem het meest is bijgebleven van de toespraak van Moestafa Abdoel Jalil. "Zijn belofte van Libië een democratie te maken", zegt de 24-jarige kledingverkoper voor zijn stalletje in het oude centrum van de hoofdstad.

Zaterdag arriveerde de voorzitter van de Libische Overgangsraad dan eindelijk in het op 21 augustus bevrijde Tripoli. Voor een uitzinnige menigte en begeleid door vuurwerk, hield hij maandag een langverwachte toespraak. Jalil stelde zijn publiek een rechtsstaat, sterke instituties en vrije verkiezingen in het vooruitzicht en zei de strijd tegen corruptie te willen aanbinden. Uitvoerig dankte hij iedereen die had bijgedragen aan de strijd tegen Moammar Kadafi (nog altijd onvindbaar), met inbegrip van de Navo.

Moenji Omar Krif werd het meest getroffen door Jalils oproep tot verzoening. "Dat is belangrijk op dit moment", zegt de 36-jarige administratief medewerker in de schaduw van de minaret van de plaatselijke moskee. "Steden als Sirte, Bani Walid en Sabha zijn nog steeds op de hand van Kadafi. We moeten laten zien dat de inwoners daar niets te vrezen hebben en Libiërs zijn als wijzelf. Jalil zei: 'We wachten op jullie', dat vond ik een mooi gebaar."

Bij zowel Garb als Krif boezemt de bescheiden en zacht sprekende voorzitter van de Overgangsraad veel vertrouwen in. Jalil diende onder Kadafi als minister van justitie, maar koos in februari vrijwel direct de kant van de opstandelingen. "Hij durfde Kadafi als enige in het openbaar tegen te spreken", zegt Garb, "Het is een integere man", meent Krif. "Hij heeft nooit geld aangepakt van het regime en is altijd in zijn oude flatje blijven wonen."

"Libië is groot genoeg voor iedereen", stelde Jalil in zijn toespraak en sprak zich uit tegen iedere vorm van extremisme. We zijn een volk van gematigde moslims en dat zullen we ook blijven." Ook stelde hij dat het islamitisch recht de basis onder het nieuwe Libië zal vormen. "Daar is niets vreemds aan", zegt Krif. "We zijn tenslotte allemaal moslims. In Egypte is de sharia ook de belangrijkste rechtsbron."

Voor vrouwen heeft dat naar zijn idee weinig consequenties. "En daarbij: Jalil zei ook dat hij hoopte dat Libische vrouwen in de toekomst ministers en ambassadeurs zullen worden. Als ze capabel zijn, waarom dan niet?" Ook Hana Diaf is zeer te spreken over Jalils opmerking over islamitisch recht als basis. "Het mag niet zo zijn dat bars en discotheken nu opeens wel alcohol mogen gaan schenken", zegt de in een zwart gewaad gehulde verpleegster bij een groentenstalletje. "Een Arabier die onder Kadafi werd betrapt op alcoholgebruik riskeerde twee jaar gevangenisstraf. Dat was het enige goede van zijn bewind!"

Dat was ook de reden dat Garb met zijn vrienden regelmatig naar Tunesië reed. "Daar doen ze minder moeilijk." Een alcoholverbod in de publieke ruimte vind hij weer wel een normale zaak. "We blijven tenslotte moslims. Maar ik wil wel gewoon binnenskamers een biertje kunnen drinken."

Saïd Garb (geen familie) zou het liefste zien dat Libië de richting van Saoedi-Arabië op gaat. "Ze hanteren daar de meest zuivere vorm van islam", zegt de 51-jarige accountant wiens woeste baard en geknipte snor orthodoxe sympathieën doen vermoeden. "Maar dat zit er in Libië niet in. Niet erg, als ik mijn eigen vrouw en dochter maar mag blijven verbieden om auto te rijden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden