Triple A-natie Nederland vergeleken met Groot-Brittannië, het land zonder AAA

Moody's verlaagde gisteren de kredietwaardigheid van Groot-Brittannië.Beeld REUTERS

En toen waren er nog maar veertien landen met een triple A-status van Moody's. De kredietbeoordelaar verlaagde gisteren de Britse AAA naar AA1 vanwege de slechte prognose voor economische groei en de oplopende nationale schuld. Hoe doet Nederland het in vergelijking met Groot-Brittannië?

Allereerst de lopende rekening waarop de internationale handel- en inkomensstromen worden bijgehouden. In 2011 leverde dat voor Nederland een plus op van bijna 71 miljard dollar. De Britten stonden ruim 46 miljard in de min. Uit de prognoses die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) oktober vorig jaar in de World Economic Outlook publiceerde, blijkt dat de vooruitzichten voor het Verenigd Koninkrijk (IMF gaat niet uit van Groot-Brittannië maar van V.K.) weliswaar een stijgende lijn vertonen, maar ver achterblijft bij Nederland.

De staatsschuld loopt in beide landen op, maar de lijn voor het Verenigd Koninkrijk is vele steiler dan de Nederlandse. Wel blijft de Nederlandse staatsschuld na 2015 stijgen, terwijl die van het Verenigd Koninkrijk afbuigt naar beneden.

Bekijken we dit staatje voor alle veertien dragers van de Moody's AAA, dan valt vooral de hoge schuldenpositie van de Verenigde Staten en Singapore op. Nederland is in dit rijtje een middenmoter, met het vooruitzicht in 2017 een subtopper te worden.

Groter wordt het verschil in schulden tussen Nederland het V.K. als niet naar het bruto, maar naar het netto bedrag wordt gekeken. Netto wil zeggen: de staatsschuld minus het geld dat onder meer via leningen, obligaties en verzekeringen terug is te vorderen. De trend blijft wel dezelfde als bij de bruto schuld.

Dan de werkloosheid, een belangrijke graadmeter voor economische groei en armoede. Volgens het IMF zal deze in Nederland dit jaar pieken op 5,7 procent. Dat dit percentage lager ligt dan de 7,5 procent die het CBS afgelopen week presenteerde, ligt aan de verschillende definities die IMF en CBS hanteren. Het Verenigd Koninkrijk kende vorig jaar haar dieptepunt met 8,13 procent, maar de trend is voor het V.K. minder gunstig dan voor Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden