Interview

Triomferen de kinderrechten nu Lili en Howick mogen blijven?

Howick en Lili in het Jeugdjournaal zondagavond.Beeld Jeugdjournaal

'Ongelooflijk blij voor de kinderen zelf en dat kinderrechten er tóch toe doen', reageert kinderombudsman Margrite Kalverboer op het besluit dat Lili en Howick mogen blijven. Is hun zaak het begin van een ommekeer?

Dat de kinderen in Armenië niet door hun moeder kunnen worden opgevangen is volgens Kalverboer hét argument voor het gebruik van de discretionaire bevoegdheid. Toch zegt staatssecretaris Mark Harbers dat niet dat de doorslag gaf, maar de unieke situatie dat kinderen wegliepen en daardoor misschien in gevaar waren.

Klinkt dat niet eerder alsof hij zich indekt dan dat de politieke opvattingen veranderd zijn?

“Over politieke processen kan ik als kinderombudsman niets zeggen. Ik zie dat de tegenstellingen in de coalitie groot zijn en dat er ook maatschappelijk onvoldoende draagvlak is om alle asielkinderen te laten blijven. Maar het lijkt me nu wel duidelijk dat te veel gesol kan uitlopen op het weglopen van tieners. En dat we die toestanden in de toekomst moeten voorkomen.”

Margrite KalverboerBeeld ANP

Er zouden nog vierhonderd kinderen op de nominatie staan om te worden uitgezet, woensdag een moeder en drie zoons uit Afghanistan. Nu doorpakken, roepen actievoerders. Moet het voor kinderen die al lang in Nederland wonen makkelijker worden om een verblijfsvergunning te krijgen?

“Ik weet niet waarom dat Afghaanse gezin is afgewezen of waarom het niet in aanmerking komt voor het kinderpardon. Op zich is die regeling prima, maar de interpretatie ervan is nu zo streng dat er nauwelijks een kind onder valt. Meestal stuit het op het te strikt hanteren van de regel dat ze vanaf het eerste moment in Nederland moeten meewerken aan vertrek. Ik denk niet dat je dat kunt verwachten van getraumatiseerde mensen die alle schepen achter zich hebben verbrand.”

Maar het is ook zo geregeld dat ouders en advocaten steeds weer in beroep kunnen gaan tegen uitzetting.

“De vraag is of mensen hun zaak echt traineren of dat er iets aan de procedure moet veranderen. Dat het zo lang duurt ligt niet alleen aan de ouders, maar ook aan de IND die de beslissingen neemt. En aan de landsadvocaat, die net zo goed in beroep gaat als er een positief besluit is genomen. Ik vind dat je, als er kinderen in het spel zijn, binnen een jaar moet aangeven of ze kunnen blijven of niet. Investeer in het begin van de procedure, laat experts hun situatie vroeg beoordelen.”

Zijn kinderen niet altijd beter af in Nederland?

“Als een land veilig is, dan is terugkeer best te verdedigen. Maar dan moet je wel alles doen om de situatie ter plekke goed te regelen, zodat kinderen naar school kunnen, zich kunnen ontwikkelen. In het geval van Howick en Lili heeft voogdij-instelling Nidos hard gewerkt om dergelijke voorwaarden in Armenië te regelen, dat is niet standaard in het terugkeerbeleid.”

De rechter zei vrijdag dat er goede afspraken waren gemaakt.

“Dat geeft vooral aan dat het vreemdelingenrecht onvoldoende rekening houdt met de rechten en de ontwikkeling van kinderen. Waar een kinderrechter vrijwel altijd het advies van de Raad voor de Kinderbescherming volgt, is dat bij Lili en Howick terzijde geschoven. Het was duidelijk dat hun moeder niet voor hen kan zorgen, dat ze naar een tehuis zouden gaan. Dat zou voldoende grond moeten zijn voor een verblijfsvergunning. De rechter kijkt vooral hoe procedures verlopen. Formeel is het misschien allemaal volgens de regels gegaan, maar daarmee was het niet een rechtvaardig besluit.”

Kinderombudsman

Margrite Kalverboer is orthopedagoog en bijzonder hoogleraar kind, pedagogiek en vreemdelingenrecht, ze schreef diverse rapporten over asielkinderen. Sinds 2016 is ze kinderombudsman, in die rol heeft ze zich ook verdiept in de situatie van Howick en Lili.

Lees ook:

Deze bizarre 24 uur ging vooraf aan het besluit dat Lili en Howick mogen blijven

Na tien jaar van stress, verdriet en boosheid is er dan eindelijk die geweldige opluchting, zeggen Lili en Howick zondagavond tegen het ‘Jeugdjournaal’. Ze mogen blijven.  Aan de beslissing van staatssecretaris Harbers ging een stroom van ongelooflijke gebeurtenissen vooraf.

Rutte pokert met de dividendbelasting, laat D66 en CU eens pokeren met het kinderpardon

Even dacht ik dat de voltallige ministersploeg de omgeving van Wychen zou uitkammen, schrijft Stevo Akkerman, maar het omgekeerde gebeurde: opeens mochten de kinderen toch blijven. 'Een goede uitkomst, maar mijn hemel, wat een schade was er intussen aangericht aan deze tieners en aan de politiek.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden