Triodos trekt meer spaargeld aan, maar waar moet het heen?

Triodos-topman Peter Blom in een woning in aanbouw. Beeld ANP
Triodos-topman Peter Blom in een woning in aanbouw.Beeld ANP

Een mooie winst, meer klanten, meer duurzame leningen. Topman Peter Blom kon vanmorgen in het Amsterdamse Volkshotel tevreden terugkijken op de resultaten van zijn Triodos bank. Zorgen heeft hij wel over het beleid van de Europese Centrale Bank. Die maakt het Triodos niet makkelijker te investeren in groene bedrijven en zit spaarders dwars die een klein bedrag voor later opzij willen zetten.

De ECB voert een beleid om de rente zo laag mogelijk te houden. "Banken kunnen zich wel aanpassen", zegt Blom. "Het is de kleine spaarder waar ik me zorgen over maak. Die krijgt niks meer aan rente. Hoe rechtvaardig is het dat de ECB mensen treft die alleen maar kunnen sparen en te weinig geld hebben om te beleggen in bijvoorbeeld onroerend goed? Het raakt ook nog eens hun pensioen." Blom doelt daarmee op de kortingen op pensioenen die dreigen. Ook dat is een gevolg van de lage rente, zeggen de pensioenfondsen.

In Nederland kreeg Triodos er 30.000 klanten bij, goed voor een groei van 12 procent. Geen onverdienstelijk aantal, vindt Blom, gezien 'alle heisa' die een overstap met zich meebrengt. "Dat zegt iets over onze nieuwe klanten, namelijk dat zij gemotiveerd zijn om bij een ander soort bank te willen bankieren."

Meer klanten betekent meer spaargeld waarvoor Blom een bestemming moet zien te vinden. Dat is een lastig verhaal, zei Blom vorig jaar al. "Er zijn een paar ontwikkelingen die op elkaar inwerken. Ten eerste zijn ondernemers terughoudend om te investeren. Zij willen eerst weten hoe de economie zich ontwikkelt."

"Verder is er erg veel geld in de markt. De ECB pompt elke maand 60 miljard euro nieuw geld in de economie. Eigenlijk hebben de banken dat geld niet nodig. Spaargeld is er genoeg. Daar moeten we allemaal een bestemmingen voor vinden."

Dat is nodig om het geld te laten renderen. Bij de ECB kunnen Triodos en andere banken het geld niet meer kwijt, omdat zij daar een negatieve rente moeten betalen. Het vinden van voldoende groene ondernemingen om de groei aan spaargeld bij te houden, noemt Blom dan ook 'een grote uitdaging'.

Een tweede grote uitdaging ziet Blom in het vertellen welke invloed zijn bank heeft gehad op de omgeving. Momenteel is er binnen de jaarverslagen van bedrijven vooral aandacht voor de risico's en rendement. Banken moeten daar volgens de wet uitvoerig over rapporteren. Blom ziet dat grote bedrijven ook steeds meer aandacht krijgen voor hun maatschappelijke impact. "Dat ontwikkelt zich stap voor stap en zal de komende jaren een trend worden. Wij proberen daarin een voorloper te zijn."

Meten van de impact brengt dilemma's met zich mee. Blom neemt de cultuursector als voorbeeld. "Wil je dat die groot is, of kwalitatief beter? Is cultuur iets waar iedereen aan mee kan doen, of alleen de elite? Er zijn ook technologieën waar dilemma's spelen. De elektrische auto bijvoorbeeld. Hoe duurzaam is deze echt als je ook kijkt naar de vervuiling van de batterijen? En tot slot, de biologische landbouw. Wij zijn voor, maar de vraag is: kan je met biologische landbouw de wereld voeden? Wij denken van wel. Maar waar haal je het bewijsmateriaal vandaan? Dat zijn leuke discussies."

Resultaten in 2015
De Triodos Bank boekte vorig jaar fors meer winst. Het aantal klanten nam met 15 procent toe, tot 607.000 verspreid over vijf landen. Netto hield Triodos 40,7 miljoen euro aan winst over. Dat is 35 procent meer dan een jaar eerder. Het totale beheerde vermogen van Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking is over 2015 met 16 procent gegroeid naar 12,3 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden