Triodos bespaart kosten door drie groenfondsen te bundelen

Van onze redactie economie ZEIST - Triodos Bank, de ideële bankier uit Zeist, heeft drie fiscale groenfondsen samengevoegd. Het nieuwe fonds Triodos Groenfonds geheten, heeft een notering gekregen op de officiële markt van de Amsterdamse effectenbeurs.

Sinds gisteren zijn de groene beleggingsfondsen van het eerste uur, het Biogrond Beleggingsfonds (opgericht in 1990) en het in windenergieprojecten gespecialiseerde Windfonds (1993) samengevoegd met het Groene Beleggingsfonds (1996). De beide eerste fondsen waren al op de markt voordat staatssecretaris Vermeend (PvdA) van financiën dividenden van de groene belegging voor de particulier volledig belastingvrij verklaarde.

De samenvoeging van de drie fondsen drukt de kosten bij Triodos Bank. Daarbij was er door de belastingmaatregel van Vermeend geen technisch verschil meer tussen de fondsen.

Met een totaal vermogen van 124 miljoen gulden krijgt de Triodos Bank meer mogelijkheden om met geld milieuvriendelijke projecten te financieren. Gelijk met de nieuwe notering, gisteren op de Amsterdamse beurs, geeft de bank ook nieuwe aandelen uit ter waarde van acht miljoen gulden. De uitgifteprijs bedraagt 119,10 gulden.

Hoeveel beleggers inmiddels groen beleggen bij Triodos Bank is niet geheel duidelijk. Alleen al 8 000 beleggers doen rechtstreeks zaken over hun aandelen met Zeist, de andere beleggers kopen hun aandeel op de beurs via hun eigen banken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden