Triodos Bank trekt krediet Islamitische Universiteit in

(TROUW)

De Triodos Bank heeft de financiering van de Islamitische Universiteit beëindigd. Een woordvoerder van de bank zegt dat dit besluit enige tijd geleden is genomen.

Aanleiding voor het verbreken van de relatie is het gedrag van de universiteit. Met name de publieke uitlatingen van rector Ahmet Akgündüz en vervolgens de opstelling van het bestuur hierop, hebben de Triodos Bank doen besluiten om het krediet terug te trekken.

Akgündüz wekte deze zomer enige commotie met zijn uitspraken over tegenstanders van de Turkse premier Erdogan, die protestacties hielden in Istanbul. Daarna weigerde het bestuur om de rector op zijn uitspraken aan te spreken.

De Triodos Bank besloot in 2003 de Islamitische Universiteit Rotterdam een krediet te verstrekken. Volgens een woordvoerder stelde de universiteit zich toen ten doel 'een brug te slaan tussen de Europese en islamitische cultuur, waarbij vrede, dialoog en een goede integratie in Nederland centraal staan'.

Dat is volgens Triodos is dat lange tijd goed gegaan, maar de afgelopen jaren zijn er vraagtekens gerezen over met name de uitingen van de rector van de IUR en de opstelling van het bestuur van de universiteit hierover. Deze strookten niet met de oorspronkelijke uitgangspunten van de universiteit, maar ook niet met de missie en beginselen van de bank.

Wanneer precies de financiering is stopgezet, wil Triodos niet zeggen, maar het is in elk geval niet sinds kort. "We zijn enige tijd geleden het gesprek aangegaan en hebben daaruit later onze conclusies getrokken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden